73-ма от община Димитровград се оплакват от преживяно домашно насилие

Общо 73 лица от община Димитровград са потърсили помощ заради домашно насилие в Консултативния център, намиращ се в сградата на бившето училище "Св.Климент Охридски". Това отчитат от Български център за джендър изследвания -Хасково в края на 2016 година.

Според статистиката, 64 са жените от димитровградско, подали сигнал за преживян тормоз. 9 мъже също са потърсили услугите на центъра, който дава правни, психологически и трудови консултации на пострадалите лица.

Специалистите в центъра са дали и общо 73 социално- психологически, 47 юридически и 35 психологически консултации. Осем души са се възползвали от справки с трудов посредник.

Данните на Български център за джендър изследвания за Димитровград сочат, че до октомври месец са инициирани 24 дела по Закона за защита от домашното насилие и има издадени 16 заповеди за защита. През годината е имало и две производства за нарушение на заповеди за защита, които са прекратени, както и едно досъдебно производство приключило с мнение за съд за престъпление по Наказателния кодекс.

През програмата за защита от домашно насилие са преминали 9 души,  жертви на тормоз в Димитровград. Консултативният център продължава да работи всеки делничен ден в сградата на  бившето училище "Св.Климент Охридски", коментираха от БЦДИ -Хасково.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини