Германия: Асад да остане засега, но с ограничени правомощия

Германия допуска участие на сирийския президент Башар Асад в преходния период в Сирия само при сериозно ограничаване на пълномощията му.

Това заяви говорителят на външното министерство в Берлин Мартин Шефер на пресконференция, предаде БНР. 

Той обаче допълни, че принципната позиция на Берлин, според която не е възможно участие на Асад в политиката в Сирия в дългосрочен план, не се е променила. 

Шефер допълни, че бъдещето на Асад може да бъде обсъдено на преговорите в Астана, които се очаква да се проведат този месец. 

"Важно е намерението на Русия, Иран и Турция да съберат на масата на преговорите представители на сирийското правителство и опозиция, да бъде осъществено в сътрудничество с ООН", подчерта Шефер. 

Битката, която водят иракските сили и международната коалиция за освобождаване на Мосул от групировката "Ислямска държава", може да приключи преди лятото, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд, който е на посещение в Ирак, цитиран от Франс прес и БТА. 

"Не сме приключили (с джихадистите), остава Мосул. Беше ни потвърдено, че ще можем да постигнем тази цел напролет, във всеки случай преди лятото", каза Оланд. 

Миналата седмица иракският премиер Хайдер ал Абади, с когото Оланд днес разговаря в Багдад, заяви, че ИД в Ирак ще бъде елиминирана до три месеца. Франция е вторият по значение участник в международната коалиция срещу ИД след САЩ. Тя нанася въздушни удари в Ирак и Сирия по позиции на джихадистите и обучава иракските антитерористични сили. Операцията по освобождаване на Мосул от ИД започна на 17 октомври. До момента иракските сили са си върнали контрола върху над половината от източните квартали.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини