Забраниха лова на пернат дивеч заради птичия грип

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева забрани лова и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна.

Целта е да се предпазят животът, здравето и имуществото на гражданите, съобщи пресцентърът на министерството. 

Забраната се въвежда във връзка с усложнената епизоотична обстановка поради констатираното заболяване инфлуенца по птиците, се посочва в съобщението. 

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на изпълнителните директори на Българската агенция по безопасност на храните и на Изпълнителната агенция по горите - д-р Дамян Илиев и инж. Тони Кръстев.

В края на миналата година бе създаден междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците. 

Към момента са констатирани 15-о огнища на инфлуенца  при птиците при домашни стада от пет административни области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в област Ямбол, където са намерени мъртви две чапли. 

В Бургаска област няма констатиран птичи грип, но като превантивна мярка вчера областният управител на Бургас Вълчо Чолаков забрани любителския риболов и достъпът на хора до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици в областта. Става въпрос за Поморийското езеро, Атанасовското езеро, Бургаското езеро, комплекса "Мандра Пода" и комплекса "Стралджа". Наложена е и забрана за изложби и пазари на домашни птици и свине. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини