”Ислямска държава” планира да удари базата ”Инджирлик”

„Ислямска държава“ е подготвяла терористичен атентат на разположената в Турция база на НАТО „Инджирлик“, предава информационната агенция Fars*.

За намерението на ИДИЛ съобщил източник от иракските съдебни кръгове, пише изданието Rai al-Youm, на което се позова Fars, цитирана от "Фокус".

Информацията е получена от заловен член на терористичната организация, инженер по електроника, работещ за „Ислямска държава“, който е признал за планирането на атака срещу военната база. 

Терорист на име Абу Осама разкрива, че му е било възложено да пътува до Турция като обикновен човек, за да подготви план за атакуване на „Инджирлик“, като се използва неговия специален експертен опит. 

Осама е завършил университет в иракския град Мосул и се присъединил към джихадистите, след като градът е бил окупиран от терористичната групировка. Бил арестуван обаче на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, а по-късно е предаден на властите в Багдад.

*Базата "Инджирлик" край град Адана се използва предимно от военновъздушните сили на САЩ и Турция. Използва се също така и от Кралските военновъздушни сили на Великобритания и от Кралските саудитски военновъздушни сили. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини