Общините със субсиидии от 1 млн. за... електромобили

Екоминистерството иска да разшири програмата, по която администрациите ползват електромобили и хибридни автомобили. Желанието на МОСВ е общините да ползват субсидиране, за да купят микробуси или други превозни средства за общински цели, обясни екоминистърът в оставка Ивелина Василева.

С решение на правителството в оставка от днес Министерството на околната среда и водите ще предостави на Националния доверителен екофонд за управление 15,298 млн. лв. Средствата са от продажба на квоти на емисии на парникови газове от инсталации чрез търг.

По Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд се санират публични сгради, а миналата година започна и пилотна програма за частично субсидиране за закупуването на електро- и хибридни автомобили с ресурс 1 млн. лева.

"По пилотната схема бяха осигурени средства за 44 автомобила, като 34 са електромобилите и 10 са хибридните автомобили", каза екоминистърът.

Финансиране са получили 22 общини и 4 администрации. Екоколите се използват от екоинспекторите, които извършват проверка в населените места, има общини, в които се използват от социалните служби, стана ясно от думите й. Василева заяви, че не й е известно кметове да ги ползват.

МОСВ изисква местните власти да представят разчет на километража, който ще бъде изминат на годишна база и икономиите, които ще реализират – от гориво и като въздействие върху околната среда.

По думите й отново 1 млн. лева ще бъдат осигурени за електромобили и хибридни автомобили, а останалите средства ще се използват за саниране на детски градини, училища, болници и др.рът нолната среда и водите.

Василева каза, че до този момент програмата работи успешно, като се осигурява 85% от финансирането. Вече са санирани 58 сгради със средства от инвестиционната програма за климата.

По отношение на зимната обстановка, министърът коментира, че институциите са изключително мобилизирани.

В язовирите има свободен обем предвид очакваното снеготопене и нивото им се следи, увери тя.

За около 15 язовира, чиято собственост не е изяснена, отговорността е на областните управители.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини