Кунева: Няма да бъда посочена за еврокомисар днес

Еврокомисар не се номинира на последното заседание на кабинета, коментира вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева.
"На последното заседание на Министерския съвет да се взимат такива решения, считам че никой не би поел такъв риск", каза тя пред "Фокус" във връзка с появилата се информация, че ще бъде номинирана за еврокомисар на правителственото заседание.

"Странно е, че има медии, които се съмняват в думите на премиера, който преди няколко месеца заяви, че няма да номинира комисар през правителство в оставка", заяви тя.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви във вторник по БНТ, че Меглена Кунева ще бъде номинирана за еврокомисар на заседанието на правителството в оставка. 

"Различни имена се обсъждат, нямам информация по темата "български еврокомисар". Г-жа Кунева е един от най-подготвените кандидати", заяви Зеленогорски.  

Заседанието на кабинета в оставка е последното преди встъпването на ген. Румен Радев като президент. Той може да разпусне парламентът веднага и да назначи правителство. Вероятно ще има още най-много едно заседание на кабинета "Борисов 2".

В брюкселското издание на "Политико" беше публикувана голяма статия на Греъм Уотсън със заглавие "Bring back Meglena Kuneva". В нея бившият шеф на европейските либерали - АЛДЕ подчертава, че Кунева има голям политически опит и е била един от най-успешните комисари в "Комисията Барозу".

С преместването на Кристалина Георгиева в Световната банка, България трябва да номинира европейски комисар, написа вчера брюкселското издание. 
Настоящият политически вакуум в София показва, че споразумение за кандидат няма да бъде постигнато бързо. 

Сега, с толкова много неотложни предизвикателства пред Европа, както в ЕС, така и в България се нуждаят от гладка и подредена процедура, за да бъде назначен комисар в най-скоро време. А най-простото и добро решение би било да се върне Меглена Кунева, пише още в статията. 
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини