Стотици жители на Кресна блокираха Е-79

Стотици жители на Кресна затвориха главен път Е-79 в знак на протест срещу честите пътнотранспортни произшествия в населеното място.

Един от членовете на Инициативния комитет, създаден преди 2 г. след поредната тежка катастрофа, отнела живота на двама души от Кресна, Божидар Христов заяви, че исканията на жителите са да се ограничи скоростта с видеокамери и изкуствени неравности, с нови табели и ако е възможно да се монтира и светофар, тъй като водачите на превозни средства преминават през населеното място с превишена скорост.

Протестиращите пресичаха по пешеходна пътека на Е-79 в рамките на един час, като блокираха движението, съобщи БНР. Полицейското присъствие в района бе засилено. 

"Ако и този път не бъдем чути и не се ангажират с някакви срокове за изпълнение на исканията ни, възнамеряваме да затворим магистралата за доста по-дълго време", заканиха се от Инициативния комитет. 

Хората заявиха готовността си да направят и палатков лагер на платното на тази изключително натоварена пътна артерия, която свързва страната ни с Гърция, ако няма бърза реакция от страна на институциите на исканията им. 

На всеки час от тук преминават по 400 автомобила, каза пред БТА заместник-кметът на община Кресна Валентин Стоичков, който също бе сред протестиращите. 

По думите му кръстовището в центъра на града, където за последната година и половина има три смъртни случая, вече се нарича пешеходна пътека-убиец. Според Стоичков има подходящи решения на проблема, ако институциите и специалистите, които трябва да го решат, подходят по-отговорно. 

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че ще вложат близо 400 000 лева за повишаване на безопасността по път Е-79 в Кресна. Мерките, предложени от експерти, ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия, увериха от АПИ. 

Те включват поставяне на пътна маркировка, информационни надписи и стационарни камери, както и нов тротоар между железопътния подлез и автобусната спирка в Кресна. 

Пътят Симитли-Кресна бе посочен от началника на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски като един от участъците в България, които се класифицират като пътища убийци. 

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини