Проговори главният машинист на влака убиец от Хитрино

Първият машинист на дерайлиралата в Хитрино композиция Димитър Михнев проговори. Той заяви, че е нормално да го направи, тъй като много хора искат да го чуят.

41-годишният машинист и 60-годишният му помощник Радослав Петков са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство затова, че на 10 декември м.г. при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица в шуменското село Хитрино.

7 души загинаха, а 29 бяха ранени при катастрофата в центъра на селото. До момента от назначените експертизи е ясно само, че влакът се е движил със 78 км/час, когато е навлязъл в отклонението на жп гара Хитрино. 

"Има хора, които искат да ме чуят, а и е редно и аз да кажа нещо и да ми олекне. И аз се мъча да си обясня защо толкова късно съм започнал да намалявам скоростта”, заяви в интервю за Нова телевизия Димитър Михнев.

Преди инцидента нищо не подсказвало какво ще се случи.

Беше съвсем обикновен работен ден. Много се говори, че влакът тръгва със закъснение, а всъщност влиза в гара Хитрино преди време и едва ли не, аз съм карал безумно бързо, за да наваксам. Но всъщност нещата изобщо не стоят така. Ако по пътя има някоя гара, а влакът не спре там, оттук вече има 30 минути наваксване“, обясни машинистът. 

По думите му, товарният влак с цистерните трябвало още преди Хитрино да влезе в отклонение „със скорост от 40 километра“. Михнев каза още, че не е усетил нищо по-различно, „до момента на скъсването на композицията, когато се усети разлюляването".

"Тръгнахме назад, искахме да видим задната част, там какво е положението и тогава настъпи взрива. Върнах се да обезопася първата част“, разказва той. 

Машинистът призна, че „има много случаи, в които се влиза в отклонение с висока скорост и с 80 км/ч и нищо не е ставало“.

Според него има и друг фактор, който е допринесъл за катастрофата, тъй като двата локомотива и пет от цистерните са влезли в отклонението без да дерайлират.

На въпрос разкайва ли се, Димитър Михнев заяви, че „вината е обща“, но това ще е най-трудното нещо, с което ще живее оттук нататък.

Разследването на външните експерти, които са наети от фирмата превозвач "Булмаркет", е показало, че дни преди инцидента е имало проблем на гара Хитрино със железния път - незаключена стрелка. Още при гледането на мярката за неотклонение на Димитър Михнев, защитата му заяви, че в тома с класифицирана информация по делото е приложена справка от ДАНС, в която е посочено като вероятна причина за инцидента и незаключена входна стрелка на железния път в гара Хитрино.

По официални данни през миналата година е имало 12 повреди на гара Хитрино. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини