„Прозрачност без граници”: Лобизъм беляза края на 43-ото НС

Последните дни на Народното събрание бяха белязани от силно лобистко присъствие, заяви днес шефът на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Той говори на пресконференция в БТА, посветена на Индекса на възприемане на корупцията през 2016 г.
Публикуваното днес глобално изследване е на неправителствената организация Трансперънси интернешънъл. В нея участва българската асоциация, чиито изпълнителен директор е Славов.

България, подсказва индексът, е най-корумпираната страна в Европейския съюз.

От "Прозрачност без граници" констатират, че - обратно на европейската тенденция – страната ни върви назад в борбата с корупцията и модернизирането на институциите.

Най-силно засегнатият сектор от корупцията в България е съдебната система, следвана непосредствено от законодателната власт. 

Като пример за лобизъм в парламента напоследък Калин Славов посочи отхвърлянето на законопроекта, с който е трябвало да се намалят лихвите по заемите, както и приемането на Закона за концесиите.

Когато демокрацията е превърната във фасада

Председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви, че страната ни се намира в регион в света, в който има повтарящи се проблеми - слаба правова държава и демократична система.

Той допълни, че без правова държава демократичната система функционира като фасада.

Зад тази фасада политическите решения отразяват интересите на организирани задкулисни сили, корпоративни интереси, но не и обществения интерес.

Идеи на „Прозрачност без граници”

На пресконференцията в Националния пресклуб на БТА днес асоциацията отправи и настойчиви предложение към политическия елит в навечерието на изборите на 44-о народно събрание.

  • Партиите трайно да включат темата за борба с корупцията в програмите си на предстоящите парламентарни избори.
  • Партиите да предприемат конкретни стъпки и законодателни инициативи в следващото Народно събрание.
  • "Прозрачност без граници" ще осъществи гражданско наблюдение с цел партиите да преминат от говорене към действия.
  • Следващото Народно събрание да се въведе "механизъм на законодателното досие".

Какво означава това "досие"? Нека вносителите на законопроекти да обявят всичките си контакти, които са имали около подготовката на текстовете.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини