Около 500 души месечно се оплакват от кражба на лични данни

Близо 500 души подават жалба всеки месец, че са им били откраднати личните данни на горещата линия на ресорната комисия. Само за миналата година са постъпили общо 5926 обаждания, което прави средно по 494 за месец. Това става ясно от справка, предоставена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Обажданията до комисията нарастват, въпреки че според експертите това показва и нещо положително - българинът все по-внимателно следи кой, как и защо обработва личните му данни.

Интересно е, че броят на оплакванията нараства по време на избори. Обикновено на ден има около 10 позвънявания, а при провеждане на избори – до 50. Това е логично като се има предвид, че това е период, в който се обработват лични данни на хиляди хора и рискът от злоупотреби е значително по-голям, пише „Монитор”.

През ноември 2016 година, когато избирахме президент и се провеждаше референдум, в комисията са подадени 220 жалби от избиратели. Те се оплакали, че са били включени в списъци за подкрепа за участие на президентските избори и информационно-разяснителната кампания на националния референдум без тяхното знание. Тези оплаквания водят и класацията на жалбите за 2016 г.

След проверките на Комисията за злоупотреба с лични данни на избиратели през 2016 са издадени 11 акта за нарушение от инициативни комитети на задължението за подаване на заявление в КЗЛД преди започване на обработването на лични данни, 6 акта са издадени на политически партии и 3 на коалиции от партии. Издадени са наказателни постановления и са наложени санкции за общо 19 500 лв.

След кражбите на лични данни от политически формации следващите по брой оплаквания са тези, подадени срещу мобилни оператори и доставчици на кабелна телевизия – 146.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини