Призовават собствениците на блок на бул."Благоев" да ремонтират фасадата му

    В срок до 3 месеца собствениците на блок №7 на бул."Благоев" в Димитровград трябва да извършат ремонтни дейности по рушащата се фасада, настояват от Общината. От години тухлената жилищна сграда е в окаяно състояние и периодично от нея падат парчета, които застрашават живота на минувачите. Това е и причината на тротоарната площ пред блока да бъде изградено предпазно съоръжение, под което да се преминава безопасно.

    Предстои комисия от Общината да обследва блока и да даде предписания на собствениците. Ако в посочения 3-месечен срок не се предприемат нужните стоителни дейности по фасадата, от администрацията ще извършат такъв за своя сметка и ще търсят вложените средства по събеден път.

    Припомняме, че част от фасадата на блок №7 на бул."Благоев" бе ремонтирана от Общината през 2012 година отново поради същата причина - падащи парчета от покрива и мазилката. Преди това с помощта на вишка бяха обрушени опасните елементи.

    Проблемът с рушащите се фасади не касае само блок №7 на бул."Благоев", припомня Dimitrovgrad.bgvesti.net. Това се случва и с блоковете по бул."България", както и тези по ул."Лайпциг". Преди ден читатели подадоха сигнал за паднали парчета от блок №1 на ул."Лайпциг" в района на тото пункта.

    В края на януари тази година кметът Иво Димов съобщи, че се подготвя проект, който касае централна градска част и ремонт на фасадите на блоковете там. Общината има намерение да кандидаства с него по програмата "Хоризонт 2020".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      На
      Наглост
      4 -2
      19:41, 12 фев 2017
      Голяма наглост, ами другите блокове по центъра кой ще ги ремонтира, да не би само 7-ми блок да е?!
    • 2
      Ме
      Метастаза
      5 -2
      20:51, 12 фев 2017
      Собствениците да ремонтират блоковете...4е то на етаж живее по един стар пенсионер,други и няма?
    • 3
      Ма
      мариа
      1 -5
      21:43, 12 фев 2017
      какво като са пенсионери-санирането е безплатно.са... Виж коментара
    • 4
      Не
      Нещо сбъркано
      5 0
      00:07, 13 фев 2017
      Има нещо сбъркано по програмата за саниране от общината. Защо не се направи списък на бло-ковете които санирането е наложящо и за кои търпи отлагане. Това показва, че някой от общината не си е свършил работата. Та нали заради нашия човек Дончева се разкри цяла дирекция, точно за такива проекти. Само, че за такива неща е нужен опит и проектантска кадърност. Кое от двете притежава тази. Сега сроковете лесно се слагат, но живущите пенсионери имат ли възможност да извършат това саниране. Още повече, че при тези блокове фасадите са по-сложни. Тука лъха и на дискриминация. Не може за хора които си плащат данъците да се налага саниране за тяхна смет-ка, а за други санирането да е безплатно. Няма равнопоставеност. Така, че мислете и сроковете премахнете. Ало общината! Проблема се знае от отдавна. Защо чак сега се прави проект по програма "Хоризонт 2020". Хоризонта е много далече, а това саниране е много скъпо. Почти непосилно за шепата пенсионери, които живеят там.
      • Ав
        Автор
        2 -5
        09:19, 13 фев 2017
        Който не може да си позволи да си поддържа сградата да си намери по-евтина за поддръжка. Не може хем да искаш да живееш на централно място, хем да не си поддържаш. С бездействието си да застрашаваш живота на минувачите пред сградата.
    • 5
      Да
      да се знае
      2 0
      23:59, 13 фев 2017
      Част от блок 7 е бил ползван за Общински Народен Съвет. После за общински жилища, в които са живеели по 2 и 3 семейства. През всичките години на ползване не са правени никакви ремонти и поддръжка нито на апартаментите, нито на входовете, нито на покрив и фасада. И в такова окаяно състояние са разпродадени на някои от наемателите им, на цени като нови (във време, когато търсенето беше голямо, а предлагането малко и младите не бягаха към големите градове и чужбина). От няколко години тези блокове УЖ са архитектурни паметници, но... Не малко от жилищата в тях се обитават от един човек - предимно пенсионер. Други пък са необитаеми, но се плаща т.н. годишна такса смет от 130 до 150лв. на апартамент. И защо като има милиарди за саниране на панелки, няма никакви средства за ремонт на АРХИТЕКТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ? Нали те щяха да са туристическата атракция на града? КМЕТЪТ колко пъти е поставял този въпрос на ниво министерство? ... Напролет ще започне "ремонт" на централната алея по проект. Вероятно тя е по-опасна за живота на преминаващите по нея хора? И да се надяваме, че няма да сложат и там от онези плочки, блокчета и т.н., дето след две зими стават на чакъл.
    • 6
      Гр
      Гражданин
      1 0
      22:36, 14 фев 2017
      Сега като се топи снега, горе на таванските стаи и с БОТУШИ е невъзможно да се влезе.
    Последни новини