Пхенян се похвали с успешен ракетен тест

Северна Корея обяви днес новия си ракетен опит, извършен вчера, като успешен, предадоха Ройтерс и БТА.

Изстреляна е пробно нов вид балистична ракета със среден до голям обсег. Тя е с твърдо гориво и е способна да носи ядрена бойна глава. Това се казва в съобщение на държавната информационна агенция КЦТА.

Тестът с ракета "Пукгуксон-2" е бил ръководен лично от севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ун, твърди агенцията.

КНДР изяви претенции за по-нататъшен напредък на ракетната си програма, която развива в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Вчера бе съобщено, че КНДР е изстреляла от полигон на западното си крайбрежие ракета, която е прелетяла около 500 километра преди да падне в Японско море.

КЦТА уточнява, че ракетата е била изстреляна под висок ъгъл, за да не бъдат изложени на опасност съседните страни.

Според южнокорейски военен източник ракетата е достигнала височина от 550 километра.

Балистичната ракета може би е усъвършенствана версия на ракетата със среден обсег "Мусудан", заяви вчера Комитетът на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея, цитиран от ТАСС.

"По всичко може да се съди, че това е била модифицирана ракета със среден обсег "Мусудан". Обсегът на действие на тази ракета е от 2500 до 4000 км, заяви източник от Комитета.

Тестът за първи път подлагане на изпитание уверението на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да поеме твърд курс към Пхенян, който изпробва безпрецедентен брой ядрени устройства и балистични ракети миналата година, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати, Япония и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради опита с балистична ракета, предаде БНТ.

Американското представителство изрази очакване Съветът за сигурност да се събере днес следобед местно време (след 18-19 ч по българско време).

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини