Проблемите с ерекцията не са доживотна присъда!

Думата "тестостерон" стана особено актуална поркрай скандала с обявения за мъж на годината вмолейболист Пламен Константинов. Организмът из­ра­бот­ва по ня­кол­ко ми­лиг­ра­ма тестостерон в де­но­но­щи­е­то, ка­то то­ва ко­ли­чес­т­во е на­пъл­но дос­та­тъч­но за под­дър­жа­не на жиз­не­на­та дей­ност на цялото тяло. Той от­го­ва­ря как­то за вто­рич­ни­те по­ло­ви приз­на­ци - рас­теж на кос­ми по ли­це­то и тя­ло­то, ни­сък тем­бър, та­ка и за по­ло­во­то вле­че­ние, ерек­ци­я­та, сек­су­ал­но­то по­ве­де­ние и об­ра­зу­ва­не­то на спер­ма­та и за развитието на мускулатурата.

Без тес­тос­те­рон нор­мал­на­та ра­бо­та на сър­деч­но­съ­до­ва­та, нер­вна­та, кръ­во­нос­на­та и от­де­ли­тел­на­та сис­те­ма на мъ­жа е не­мис­ли­ма. Пряко от него за­висят ра­бо­тос­по­соб­нос­тта, твор­чес­кият по­тен­циал, па­мет­та, нас­трое­ние­то и до­ри ха­рак­те­рът.
Над 30-го­диш­на въз­раст обаче ни­во­то на тес­тос­те­рон на­мал­ява с 1-2% за всяка след­ва­ща го­ди­на. В ре­зул­тат на то­ва, на 50-55 г. мъ­же­те ос­та­ват са­мо с по­ло­ви­на­та от ко­ли­чес­тво­то, кое­то са има­ли на мла­ди­ни.
Някои спе­циа­лис­ти са на мне­ние, че кол­ко­то по-мал­ко е тес­тос­те­ро­нът и кол­ко­то по-бър­зо на­мал­ява, тол­ко­ва по-мал­ко го­ди­ни жи­вот ос­та­ват, т.е. съ­щес­тву­ва пряка връз­ка меж­ду ко­ли­чес­тво­то тес­тос­те­рон и хи­пер­то­ния­та, за­хар­ния диа­бет, ис­хе­мич­на­та бо­лест на сър­це­то и дру­ги за­бол­ява­ния.
Не всич­ки уче­ни оба­че са съг­лас­ни с то­ва твър­де­ние. На­мал­ява­не­то на по­тен­тнос­тта въл­ну­ва мно­го по­ве­че мъ­же­те, от­кол­ко­то нап­ри­мер ви­со­ко­то кръв­но. И име­нно стра­хът от им­по­тен­тност ка­ра мъ­же­те да търсят по­мощ от спе­циа­лист.
Ере­ктил­на­та дис­фун­кция, чес­то на­ри­ча­на им­по­тен­ция, пред­ставл­ява не­въз­мож­ност за осъ­щест­вява­не на ере­кци­я или дос­та­тъч­но дъл­го­то й под­дър­жа­не за нор­мал­но­то про­ти­ча­не на по­ло­вия кон­такт. Чес­то­та­та на то­зи проб­лем е из­клю­чи­тел­но ви­со­ка и ма­кар че зас­яга пре­дим­но мъ­же след 50-те, той мо­же да нас­тъ­пи във всяка въз­раст. Слу­чай­ни епи­зо­ди на по­ло­ва не­мощ мо­гат да за­сег­нат все­ки мъж и те са съв­сем нор­мал­ни. Нор­мал­но е съ­що с нап­ред­ва­не на въз­рас­тта мъ­жът да чувс­тва пром­яна в ере­ктил­на­та фун­кция - необ­хо­ди­мост от по-дъл­гот­рай­на сти­му­ла­ция, на­мал­ява­не сте­пен­та на ри­гид­ност на пе­ни­са, пром­яна в ор­газ­ма или еа­ку­ла­ция­та. Ко­га­то оба­че на­ру­ше­ния­та в ере­кция­та са пос­тоя­нни или чес­то нас­тъп­ва­щи, зад то­ва се крие ме­ди­цин­ски проб­лем (вклю­чи­тел­но и пси­хо­ло­ги­чен), кое­то изи­сква кон­сул­та­ция със спе­циа­лист.
Мъ­же­те трябва да знаят, че днес по­ве­че­то слу­чаи на ере­ктил­на дис­фун­кция са ле­чи­ми, а то­ва поз­вол­ява те и парт­ньо­ри­те им да водят пъл­но­це­нен жи­вот.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЛОВА НЕМОЩ

Как­ви са при­чи­ните за въз­ник­ва­не­то на ерек­тил­на дис­фун­к­ция?

Де­ян Сте­фа­нов, Ве­ли­ко Тър­но­во

При­чи­ни­те за въз­ник­ва­не­то на ерек­тил­на дис­фун­к­ция са:

- трав­ми на глав­ния и още по-чес­то на гръб­нач­ния мо­зък;
- нев­ро­ло­гич­ни за­бо­ля­ва­ния, ка­то мул­тип­лен­на скле­ро­за и ди­а­бет­на нев­ро­па­тия;
- ту­мор­ни заболявания, за­ся­га­щи инер­ва­ци­я­та;
- сър­деч­но­съ­до­ви за­бо­ля­ва­ния, осо­бе­но ате­рос­к­ле­ро­за­та, ко­е­то мо­же да на­ру­ши кръ­вос­наб­дя­ва­не­то на пе­ни­са;
- всич­ки фак­то­ри по­ви­ша­ва­щи рис­ка от ате­рос­к­ле­ро­за и ус­лож­не­ни­я­та й ка­то ис­хе­мич­на бо­лест на сър­це­то и др. мо­гат да пре­диз­ви­кат им­по­тен­ция - тю­тю­но­пу­ше­не, зат­лъс­тя­ва­не и др.;
- хор­мо­нал­ни на­ру­ше­ния, ка­то хи­по­го­на­ди­зъм (ни­сък тес­тос­те­рон), хи­пер­п­ро­лак­ти­не­мия и др.;
- хро­нич­ни за­бо­ля­ва­ния, за­ся­га­щи бъб­ре­ци, че­рен дроб - зло­у­пот­ре­ба с ал­ко­хол, нар­ко­тич­ни ве­щес­т­ва;
- пси­хо­ло­гич­ни проб­ле­ми - стрес, при­тес­не­ния в се­мей­с­т­во­то, на ра­бот­но­то мяс­то и т.нар., деп­ре­сии. При­тес­не­ния от­нос­но са­ма­та по­ло­ва ерек­тил­на дис­фун­к­ция мо­гат да я вло­шат;
- ме­ди­ка­мен­ти за кон­т­рол на ви­со­ко­то кръв­но на­ля­га­не, ан­ти­хис­та­ми­но­ви пре­па­ра­ти, ан­ти­деп­ре­сан­ти, тран­к­ви­лан­ти, сред­с­т­ва, по­тис­ка­щи апе­ти­та, ме­ди­ка­мен­ти, из­пол­з­ва­ни при яз­ва;
- опе­ра­ции, при ко­и­то са за­сег­на­ти нер­ви­те, от­го­вор­ни за ерек­ци­я­та, нап­ри­мер опе­ра­тив­но­то от­с­т­ра­ня­ва­не на прос­та­та­та.

Изяс­ня­ва­не­то на при­чи­на­та за сму­ще­ни­я­та в ерек­ци­я­та мо­же да на­ло­жи про­веж­да­не­то на раз­лич­ни из­с­лед­ва­ния. Дав­ност­та и ха­рак­те­рът на оп­лак­ва­ния на па­ци­ен­та на­соч­ват ле­ка­ря към ес­тес­т­во­то на проб­ле­ма, как­то и на­лич­ни дан­ни за трав­ми, опе­ра­ции, те­ра­пия с ме­ди­ка­мен­ти, зло­у­пот­ре­би, дан­ни за съ­път­с­т­ва­щи за­бо­ля­ва­ния. Све­де­ни­я­та от прег­ле­да мо­гат да на­ве­дат на ми­съл­та за хор­мо­на­лен, съ­дов, нев­ро­ло­ги­чен, пси­хо­ло­ги­чен проб­лем. До­пъл­ни­тел­на ин­фор­ма­ция но­сят още ред ла­бо­ра­тор­ни или об­раз­ни из­с­лед­ва­ния.

КРАЙНА МЯРКА - ИМПЛАНТАНТИ

В кои слу­чаи се на­ла­га хи­рур­гич­на на­ме­са при проб­ле­ми с ере­кция­та?

Ива­н Доб­рев, Со­фия

Ере­ктил­на­та дис­фун­кция зас­яга гол­яма част от мъ­же­те. Тя ог­ра­ни­ча­ва по­ло­ви­те взаи­моот­но­ше­ния и на­ру­ша­ва ка­чес­тво­то на жи­во­та. Важ­но е да се раз­бе­ре, че зад нея се крие оп­ре­де­ле­на при­чи­на и тя мо­же да бъ­де ле­ку­ва­на.
Хи­рур­гич­на­та на­ме­са е краен ета­п в бор­ба­та с ере­ктил­на­та ди­сун­кция. Тя пред­ла­га пос­тав­яне­то на раз­лич­ни им­план­тан­ти в пе­ще­рис­ти­те те­ла - от огъ­вае­ми, чие­то по­ло­же­ние па­циен­тът кон­тро­ли­ра чис­то ме­ха­нич­но, но не про­менят го­ле­ми­на­та на пе­ни­са, до на­ду­вае­ми, кои­то не са­мо про­менят раз­ме­ри­те, но и оси­гур­ява­т ес­тес­тве­на фор­ма на ор­га­на в спо­кой­но със­тоя­ние.

Дру­ги опе­ра­тив­ни под­хо­ди са на­со­че­ни към въз­ста­нов­ява­не про­хо­ди­мос­тта на ар­те­рии­те или бло­ки­ра­не на ве­ноз­ния от­ток с цел под­дър­жа­не­то на доб­ро кръ­во­на­пъл­ва­не.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини