Привилегии: ВИП подсъдими с лични коли в двора на съда

Съдии от спецсъда в София не спазват правилата за вътрешния ред и пропускателния режим близо 2 г. след като разпореждат знакови подсъдими като бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и Златомир Иванов-Баретата да влизат с личните си коли във вътрешния двор на съда, пише "24 часа".

В бившата сграда на ДАНС на ул. "Черковна 90 един покрив делят специализираните съдилища и прокуратури и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). През 2012 г. при създаването на спецправосъдието тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева издава заповед за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на сградата. От нея става ясно, че контролът и достъпът са поверени на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерството на правосъдието.

В правилата е отбелязано още, че разрешение да влизат с личните си автомобили във вътрешните дворове и в подземния паркинг имат работещите там. Изключение се прави за колите, които доставят технически материали на съда, прокуратурата и ДКСИ. В документите обаче никъде не пише, че съдиите могат да разпореждат на охранителите да пускат подсъдими с колите си зад бариерата до централния вход на сградата.

"Добре, съгласен съм на ул. "Черковна" да почервяна от гардовете на Златко Баретата, когато делата срещу него и хората му се гледат, но не мога да приема колите им да влизат чак в дворовете на съда. Някои свидетели, като ги видят, после много бързо се отричат от показанията си в съдебната зала. Не съм чувал подсъдими да влизат с личните си коли, например във вътрешния паркинг в СЪдебната палата", разказва свидетел по шумно дело в спецсъда.

"Представяте ли си в италианския съд "Антимафия", за какъвто претендира да бъде нашият, магистратите да разрешават на подсъдими да влизат с колите си в съда? Аз не мога!", добавя мъжът.

Въпреки правилата за пропускателния режим съдии, които разглеждат делата срещу Алексей Петров, основен подсъдим по делото за рекет и изнудване "Октопод" и "Златко Баретата за източване на 8 млн. лв. от ДДС разпореждат друго.

"Мотивите им са свързани с вземане на мерки за опазването живота и здравето на участниците в съдебното производство и с опити за покушения на подсъдимите, едното от които пред входа на Съдебната палата в София", обясниха от спецсъда.

Неизвестни простреляха Златко Баретата с 4 куршума в центъра на София - на стълбите на Съдебната палата, през 2013 г. Две години по-късно Алексей Петров оцеля при атентат с гранатомети, изстреляни по колата му, в столичния квартал "Кръстова вада".

Личният автомобил на Златко Баретата за първи път минава през вътрешни ядвор на съде праз 2015 г., когато започва дело срещу него за наркотрафик. Тогава разрешение дава съдия Вилислава Ангелова.

По второто му дело за данъчни престъпления председател на състава е  съдия Елена Попова, която също не зачита правилата за пропускателния режим и казва на съдебните охранители колата на подсъдимия да го вози до централния вход. Съдия Виктор Чаушев е председател на състава, който заседава по делото "Октопод".
От спецсъда не уточниха дали той е издал противоречиво разпореждане за автомобила на Алексей Петров или другата съдийка в състава - Аделина Иванова.

Разрешенията не са в разрез с правилата за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на сградата на ул. "Черковна" 90, казаха от спецсъда, но не съобкиха на какви законови основания са издадени.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини