Безглутеновите диети увеличават риска от диабет тип 2, изследване на Харвард

Предлагането на безглутенови храни в супермаркетите се е увеличило значително през последните години. Това отчасти се дължи на увеличаването на броя на хората, диагностицирани с цьолиакия и глутенова чувствителност, и отчасти защото знаменитости като Гуинет Полтроу, Майли Сайръс и Виктория Бекъм са похвалиха с безглутеновата си диета. Но има разлика в това да си на диета по лекарско предписание или просто да следваш глобалните тенденции в храненето

Ново изследване от Харвардския университет откри връзка между безглутеновите диети и повишения риск от развитие на диабет тип 2. 

Глутенът е протеин в зърнените култури като пшеница, ръж, ечемик и т.н. Той е особено полезен при производството на храни. Например, той придава еластичност на тестото, като помага то да бухне и да запази формата си, и осигурява на дъвчаща структура. Много видове храни съдържат глутен, включително по-малко очевидните такива като дресинг за салата, супа и бира.

Същият протеин, който е толкова полезен в производството на храни, е кошмар за хора с цьолиакия. Целиакията е автоимунно заболяване, при което тялото погрешно реагира на глутена, както при заплаха за организма. Това е често срещано явление, засягащо един на 100 души, но само една четвърт от тези, които имат болестта са диагностицирани.

Има доказателства, че популярността на безглутеновите диети расте, въпреки че цьолиакията не се е увеличила. Това е потенциално дължи на увеличаване на броя на хората с чувствителност към глутена, без да имат цьолиакия. В тези случаи са налицет някои от симптомите на заболяването цьолиакия, но без имунен отговор. Във всеки случай избягването на глутена в храните е единственият надежден начин за контролиране на симптомите, които могат да включват диария, коремна болка и подуване на корема.

Много хора без цьолиакия или глутенова чувствителност обаче сега се обръщат към безглутенови диети като "здравословна" алтернатива на нормален хранителен режим. Без никакви доказателства за благоприятен ефект, при това. Супермаркетите отговориха на търсенето, като предлагат все по-голям диапазон "свободен от глутен" продукти.

Резултатите от това неотдавнашно проучване, обаче, предполагат, че може да има сериозан минус в приемането на безглутенова диета, който не е била известен досега.

Учените от Харвард, които извършват проучването, пишат в доклада си, че има обратна връзка между приема на глутен и риска от диабет тип 2. Това означава, че колкото по-малко (от нормалното) глутен има в диетата, толкова е по-голям рискът от развитие на диабет тип 2.

Данните за тази вълнуваща констатация идват от три отделни, големи проучвания, в които са включени почти 200 000 души. От тези 200,000 души, 15,947 случаи на диабет тип 2 са потвърдени по време на периода на проследяване.

Анализът показва, че тези, които имат най-висок прием на глутен имат 80 процента по-малко вероятност да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които приемали най-малко глутен.

Това изследване има важни последствия за тези, които са избрали да нямат глутен в диетата си. Диабет тип 2 е сериозно състояние, което засяга над 400 милиона души по целия свят - число, което е сигурно да се увеличи през следващите години. Няма излекувани от диабет тип 2 и ремисията е изключително рядка. Това означава, че веднъж диагностицираните с диабет тип 2, е почти невъзможно да възстановят здравето си.

Данните за това изследване са събирани ретроспективно, т.е анкетирането е извършвано през годините, анализът е извършен сега. Това дава възможност много голям брой участници да бъдат включени, но разчита на въпросници събирани на всеки две до четири години и на честността участниците. Изследователите са проследили участниците в продължение на около 30 години, между 1984-1990 г. и 2010-2013.

Въпреки че има някои доказателства за връзка между заболяването цьолиакия и диабет тип 1, това е първото проучване, което показва връзката между консумацията на глутен и риска от диабет тип 2.

Това е важно откритие и за тези, които избират диета без глутен, защото вярват, че е здравословна. Но може би е време да се преосмисли такъв избор на хранене, завършва материала на Джеймс Браун, преподавател по биология и биомедицински науки, Aston University. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини