11 °C

Ягоди с 20 различни пестициди

Ягодите са на първо място в класацията на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди, според годишния доклад на Environmental Working Group.

В една от пробите, взети за изследването, са открити 20 от химикалите, използвани за борба с вредителите.

Другите лидери по съдържание на пестициди са спанакът, нектарините и ябълките - почти във всички образци са открити следи от поне един пестицид. Списъка допълват праскови, круши, череши, грозде, червен пипер и картофи.

По данни на Environmental Working Grou около 70% от 48-те най-разпространени продукти от растителен произход съдържат следи от един или повече пестициди.

При изследването са били анализирани 36 хиляди образци, в тях са били открити 178 различни пестициди. Следи от пестициди са открити включително в измити и изчистени плодове и зеленчуци. 

"Даже малко съдържание на пестициди може да бъде опасно за децата, затова препоръчваме на родителите да бъдат внимателни при избора и обработката на плодове и зеленчуци", коментира Филип Лендриген (Philip Landrigan) от медицинскоия колеж на Маунт Синай в Ню Йорк.

Environmental Working Group състави списък на "чистите продукти", в които е най-малко вероятно да има пестициди. В него влизат авокадо, царевица, ананаси, зеле, лук, папая, аспержи, манго, патладжани, диня, цветно цвекло и грейпфрут. 

"Малки количества сладка царевица, папая и лятото скуош, продавани в Съединените щати се произвеждат от генетично модифицирани семена. Купувайте органични разновидности на тези култури, ако искате да се избегнете генно модифицирани продукти." предупреждават от Environmental Working Group. Не им е лесно на американците.

Световната здравна организация предупреждава, че пестицидите за потенциално токсични за човека и могат да доведат до увреждания на репродуктивната, имунната и нервната система.

Environmental Working Group е некомерческа организация, а изследването актуализира всяка година от 2004 г. насам, като проследява замърсяването с пестициди на 48 популярни плодове и зеленчуци. Ръководството се основава на резултатите от повече от 35,200 проби от продукти тествани от Департамента на земеделието и храните и лекарствата на САЩ . Важно е да се отбележи, че пробите са изследвани за пестициди, след като те са били готови за ядене. Това означава, продуктът се измива добре и, когато е приложимо, се обелва. След тази подготовка остатъци от пестициди все още се откриват в много от плодовете и зеленчуците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини