24 °C

Ягоди с 20 различни пестициди

Ягодите са на първо място в класацията на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди, според годишния доклад на Environmental Working Group.

В една от пробите, взети за изследването, са открити 20 от химикалите, използвани за борба с вредителите.

Другите лидери по съдържание на пестициди са спанакът, нектарините и ябълките - почти във всички образци са открити следи от поне един пестицид. Списъка допълват праскови, круши, череши, грозде, червен пипер и картофи.

По данни на Environmental Working Grou около 70% от 48-те най-разпространени продукти от растителен произход съдържат следи от един или повече пестициди.

При изследването са били анализирани 36 хиляди образци, в тях са били открити 178 различни пестициди. Следи от пестициди са открити включително в измити и изчистени плодове и зеленчуци. 

"Даже малко съдържание на пестициди може да бъде опасно за децата, затова препоръчваме на родителите да бъдат внимателни при избора и обработката на плодове и зеленчуци", коментира Филип Лендриген (Philip Landrigan) от медицинскоия колеж на Маунт Синай в Ню Йорк.

Environmental Working Group състави списък на "чистите продукти", в които е най-малко вероятно да има пестициди. В него влизат авокадо, царевица, ананаси, зеле, лук, папая, аспержи, манго, патладжани, диня, цветно цвекло и грейпфрут. 

"Малки количества сладка царевица, папая и лятото скуош, продавани в Съединените щати се произвеждат от генетично модифицирани семена. Купувайте органични разновидности на тези култури, ако искате да се избегнете генно модифицирани продукти." предупреждават от Environmental Working Group. Не им е лесно на американците.

Световната здравна организация предупреждава, че пестицидите за потенциално токсични за човека и могат да доведат до увреждания на репродуктивната, имунната и нервната система.

Environmental Working Group е некомерческа организация, а изследването актуализира всяка година от 2004 г. насам, като проследява замърсяването с пестициди на 48 популярни плодове и зеленчуци. Ръководството се основава на резултатите от повече от 35,200 проби от продукти тествани от Департамента на земеделието и храните и лекарствата на САЩ . Важно е да се отбележи, че пробите са изследвани за пестициди, след като те са били готови за ядене. Това означава, продуктът се измива добре и, когато е приложимо, се обелва. След тази подготовка остатъци от пестициди все още се откриват в много от плодовете и зеленчуците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини