Проучване откри 55 непознати химикали в бременни и техните новородени

Изображение 1 от 2

    Учени от Университета на Сан Франциско са открили 109 химикала в проучване на бременни жени, включително 55 химикала, за които никога не е съобщавано да са намирани в хора, и 42 "мистериозни химикали", източниците и употребата на които са неизвестни.

    Химикалите най-вероятно идват от потребителски продукти или други промишлени източници. Те са открити както в кръвта на бременни жени, така и в новородените им деца, което предполага, че преминават през плацентата на майката.

    Изследването ще бъде публикувано на 17 март 2021 г. в Environmental Science & Technology (Наука и технологии за околната среда).

    "Тези химикали вероятно се намират в хората от доста време, но нашата технология сега ни помага да идентифицираме повече от тях", казва д-р Трейси Дж. Уудраф, професор по акушерство, гинекология и репродуктивни науки в Университета на Сан Франциско.

    Проф. Уудраф ръководи Програмата за репродуктивно здраве и околна среда (PRHE) и Центъра за екологични изследвания и превод за здраве (EaRTH) към Университета на Сан Франциско.

    "Тревожно е, че продължаваме да виждаме как някои химикали преминават от бременните жени в техните деца, което означава, че тези химикали може да са с нас от поколения насам", каза тя.

    Научният екип използва масова спектрометрия с висока разделителна способност (HRMS) за идентифициране на изкуствени химикали при хората.

    Но докато тези химикали могат да бъдат предварително идентифицирани с помощта на химически библиотеки, те трябва да бъдат потвърдени чрез сравняването им с чистите химикали, произведени от производителите, които са известни като "аналитични стандарти". И производителите не винаги ги предоставят.

    Наскоро, например, химическият производител Solvay спря да предоставя достъп до химически стандарт за едно съединение на перфлуорооктанова киселина (PFAS), което се появи като заместител на постепенно премахнатите PFAS съединения. Изследователите използват този химичен стандарт за оценка на присъствието и токсичността на заместващия PFAS.

    "Тези нови технологии обещават да ни позволят да идентифицираме повече химикали при хората, но резултатите от нашето проучване също ясно показват, че производителите на химикали трябва да предоставят аналитични стандарти, за да можем да потвърдим наличието на химикали и да оценим тяхната токсичност", каза съпредседателят автор Димитри Панагопулос Абрахамсон, доктор, докторант в PRHE на UCSF.

    109-те химикали, които изследването открива в кръвните проби от бременни жени и техните новородени, се намират в много различни видове продукти. Например 40 се използват като пластификатори, 28 в козметиката, 25 в потребителските продукти, 29 като фармацевтични препарати, 23 като пестициди, 3 като забавители на горенето и 7 са PFAS съединения, които се използват в килими, тапицерии и други приложения.

    Изследователите казват, че е възможно да има и други приложения за всички тези химикали.

    Изследователите съобщават, че 55 от 109 химикали, които те са идентифицирали, изглежда не са били докладвани по-рано при хора:

    • 1 се използва като пестицид (би (2,2,6,6-тетраметилпиперидини-4-у) декандиоат)
    • 2 са PFAS (метил перфлуороундеканоат, най-вероятно използван в производството на незалепващи съдове за готвене и водоустойчиви тъкани; 2-перфлуородецил етанова киселина)
    • 10 се използват като пластификатори (напр. Sumilizer GA 80 - използва се в опаковки за храни, хартиени чинии, малки уреди)
    • 2 се използват в козметиката
    • 4 са химикали с голям обем на производство (HPV)
    • 37 са с малко или никаква информация за техните източници или употреби (напр. 1-3-додецилпиролидин-2,5-дион, използвани в производството на аромати и бои - този химикал е толкова малко известен, че в момента няма съкращение - и LL -D-253alpha, за които няма  информация за неговото използване или източници

    "Много е тревожно, че не можем да идентифицираме употребите или източниците на толкова много от тези химикали", каза Уудраф. "EPA трябва да свърши по-добра работа, като изисква от химическата индустрия да стандартизира отчитането на химични съединения и употреби. И те трябва да използват своите правомощия, за да гарантират, че разполагаме с адекватна информация за оценка на потенциалните вреди за здравето и премахването на химикалите от пазара при риск."

    Източник: Study finds 56 suspect chemicals in average pregnant woman

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини