В Деня на потребителите: Реформаторите искат равни права за кредитори и длъжници

    За равни права на кредиторите и длъжниците и спирането на асоциирането на ВиК дружествата в рамките на регионите, се обявиха кандидатите за депутати от „Реформаторския блок -Глас народен“ от Хасково. Водачът на листата Стефан Димитров, вторият в нея Димо Стоянов и шестият Тодор Ташев засегнаха темите по повод днешния Международния ден на потребителите.

    Прекратяването на възможността по закон банките да изкарват изпълнителен лист в момент, в който длъжника не е уведомен за каквито и да са предприети срещу него действия, е една от посоките, в която ще се работи, ако след изборите на 26 март, представители на РБ от Хасково станат част от бъдещото НС, отбеляза адвокатът Тодор Ташев. Затова реформаторите ще настояват за промяна в чл.417 от Гражданско-процесуалния кодекс. „Нашето предложение е да има в сила съдебен акт, на базата на който да бъде издаден изпълнителен лист.“, обобщи той. Според Реформаторите, трябва да се прекрати и практиката на издаване на изпълнителни листове по отношение на записната заповед. “Това безумие, което сега съществува, показва заболяване на изпълнителното производство в България. То е продиктувано и от невъзможността на съдебните изпълнители да проверяват документите, които им се предоставят за изпълнение.“, коментираха още реформаторите. Според тях трябва да се уреди и въпроса с публичността на тези съдебни актове в интернет, тъй като в момента те не са достъпни, а публичността им би дала гаранция за правата на гражданите.

    Според втория в листата на Реформаторите от Хасково адвокатът  Димо Стоянов променените са наложителни, за да бъдат гарантирани и защитени правата освен на кредиторите, и на длъжниците. „Вярно е че трябва да бъдем коректни като длъжници, но трябва да бъдем и равнопоставени, и всеки да може да доказва правата си.“, е неговият коментар по темата.

    Димо Стоянов припомни и за внесеното преди години  от РБ предложение за гражданските фалити, при което идеята е при сключване на  договор за ипотека, банката да прави оценка на имота на действителна стойност и след продажбата, ако тя се наложи, отношенията между кредитор и длъжник да приключват.

    Според водача на реформаторската листа в Хасково Стефан Димитров, член 417 от ГПК е изиграл своята роля във времето и е резонно да бъде ревизиран.“Промените в ГПК бяха направени през 2008 година в началото на кризата, когато трябваше да бъде гарантирана собствеността на гражданите, на бизнеса и на кредиторите. Ревизията обаче вече е неизбежна. Трябва да се спре внушението, че длъжникът е престъпник. Колкото дължиш- толкова трябва да плащаш.“

    По втората тема, свързана с ВиК Асоциациите, Тодор Ташев отбеляза, че у нас няма нормативна база, която да задължава ВиК операторите да се обединяват в Асоциация. Той посочи, че тези обединения се случват в общините, където ГЕРБ е водещ. „Това е така, защото вероятно някой цели по този начин да обособи 28 административни центрове, в които да се провеждат обществените поръчки в този сектор, свързан с огромни пари.“, посочи Ташев. "Ще настояваме в следващия парламент за законови промени, с които да отпаднат неразумните хипотези за подобно сливане, от което част от потребителите могат да се окажат потърпевши", казаоще той.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET
    Последни новини