Пържените картофи са полезни??

Пържените картофи отдавна са смятани за нездравословна храна, но резултатите от изследване на британска специалистка показват, че те помагат в борбата срещу някои видове рак, пише в. "Дейли стар".

Авторката на проучването Фиона Хънтър обяснява, че пържените картофи са богати на витамин С, който има мощни противоракови свойства.

Витамин С се бори с опасните свободни радикали, които се свързват с развитието на злокачествените заболявания. Консумацията на една порция пържени картофи на ден може да предпази хората от рак.

Фиона Хънтър изчислява, че в 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица.

"Витамин С е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и им пречи да ни вредят. Хората, които консумират храни, богати на витамина, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на хранопровода, на стомаха и на гърдата", казва Фиона Хънтър.

Специалистката по хранене смята също, че при хората, които вече са болни от рак, пържените картофи помагат за намаляване на размера на туморите.

Освен витамин С пържените картофи съдържат и други полезни вещества - витамини В1 и В6, фибри и желязо.

"Пържените картофи помагат да се контролира кръвното налягане, а съдържанието на фибри ги прави полезни за дебелото черво. Сравнявайки ги с други храни, те се оказват по-полезни от макароните и ориза например", допълва Фиона Хънтър.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини