Изкуствените аромати увеличават риска от поява на рак, астма и проблеми с бъбреците

Опасността от синтетичните аромати е реална. Всеки, независимо от възрастта и здравословното си състояние трябва да превърне избягването на изкуствените аромати в основен приоритет, пише д-р Акс.

Близо 95% от веществата използвани в синтетичните аромати се добиват от нефт (суров петрол). Сред тях - канцерогенни производни на бензола, алдехиди, толуен и много други токсични вещества увеличаващи риска от развитие на рак, вродени малформации, заболявания на централната нервна система и алергични реакции. За съжаление 30 години по-късно токсичните съставки продължават да се появяват в продукти, които употребяваме ежедневно. Част от тях влизат в състава на лосиони, шампоани, перилни препарати, хигиенни продукти. Обикновено в етикетите те са споменати като “аромати”. Смята се, че голяма част от тях засягат работата на ендокринната система, което на свой ред би могло да доведе до поява на наднормено тегло и наследствени заболявания.

Избягването на изкуствените аромати е жизненоважно. Терминът “аромати” в етикетите обикновено включва голям брой вещества – поне 3000. Когато използвате продукти съдържащи “аромати” или “парфюм” рискувате в кръвта ви да попаднат тези мистериозни съставки.

И макар любовта ни към естествените ухания да е закодирана в нашата ДНК, като за средство за откриване на храна и брачен партньор, синтетичните аромати са напълно излишни и могат да ни разболеят. Естествените ухания имат дълга история в религиозните церемонии и погребенията, а също и като средство за повишаване на либидото.

Изкуствените аромати започнаха да се появяват в самото начало на 19-те век. Рискът от употребата им включва краткосрочни симптоми като алергии и респираторни проблеми, но също главоболия, световъртеж, гадене и проблеми с концентрацията. Съществуват и редица не толкова забележими странични ефекти.

Какво представляват изкуствените аромати ?

Изкуствените аромати представляват комбинация от съставки, включително канцерогени, алергени, респираторни дразнители, вещества засягащи функциите на ендокринната система, невротоксични химикали. Изкуствените аромати се срещат във всички видове козметика, а също и в ароматизаторите и перилните препарати. Продуктите за коса са особено проблематични. Над 95% от шампоаните, балсамите и стилизиращите продукти съдържат изкуствени аромати.

Често опасните вещества не са упоменати в етикета.

Като цяло за производството на изкуствени аромати се използват поне 3000 съставки.

Ако се питате защо компаниите продължават да използват синтетични аромати – отговорът е прост – цената. Те са изключително достъпен начин да придадете на шампоаните и лосионите необходимото ухание. За съжаление, фактът че ароматът е приятен, не означава, че е и полезен.

През август 2016 бе публикувано изследване на експерта по ароматите Ан Стейнеман, чиято цел бе да определи как ароматизираните продукти влияят на ежедневието ни. То откри, че 50% от хората предпочитат на работното им място, в здравните заведения, хотелите и самолетите да няма никакви аромати.

Сред другите резултати от изследването са:

- Здравословни проблеми след излагане на въздействието на изкуствените аромати: 34% от хората докладвали за един или повече от един странични ефекти от употребата на ароматизирани продукти. Най-често срещаните симптоми били: 18% респираторни проблеми, 16% проблеми с лигавицата на носа, 15% мигренозни главоболия, 10% кожни проблеми, 8% астматични пристъпи, 7% неврологични проблеми, 5% когнитивни проблеми, 5% стомашно-чревни проблеми, 4% сърдечно съдови проблеми, 4% проблеми с имунната система, 3% мускулно-скелетни проблеми, 1% други проблеми

- Ароматизатори за пране: 12% от хората докладвали за здравословни проблеми вследствие аромата на перилните препарати носещ се от сушилнята. Симптомите включвали главоболие, затруднено дишане и други.

- Близост до хора употребяващи ароматизирани продукти: 23% от участниците в изследването докладвали за здравословни проблеми в резултат на близостта си с хора употребяващи ароматизирани продукти.

- Обществени места: 17% от хората заявили, че не са в състояние или не искат да използват обществени тоалетни, заради наличието на ароматизатори или ароматизирани продукти. 17% не били в състояние или отказвали да мият ръцете си със сапун на обществени места, заради подозрения, че сапуна е ароматизиран. А посещението на различни обществени места на други 22.7% било възпрепятствано заради наличието на ароматизирани продукти.

- Икономически загуби: Излагането на действието на ароматизираните продукти има и икономически последици. 20% от анкетираните биха напуснали бизнессреща, заради наличието на ароматизирани продукти. 15% отговорили, че са пропускали работни дни или са напускали работата си, заради наличието на ароматизирани продукти на работното място.

Рискове от употребата на синтетични аромати

Рак

Що се отнася до превенцията от рак, избягването на синтетични аромати е един от най-добрите начини да си помогнете сами. Причината е, че изкуствените аромати съдържат фталати, засягащи работата на хормоналната система, а също и синтетичен мускус.

Съществуват опасения, че стиренът също е потенциален канцероген.

Той се среща в цигарения дим и отработените газове от колите. Не звучи като вещество ухаещо приятно, но в действителност стиренът се използва в козметични спрейове и течности, както и в перилни и почистващи препарати. Ако компаниите предлагащи тези продукти на пазара пропуснат да споменат стирена сред другите съставки, единствените начини да установите наличието му са газовата хроматография и масовата спектрометрия.

За съжаление стиренът е само една от множеството съставки на изкуствените аромати, увеличаващи риска от развитие на рак. Фталатите са друга група химикали, често дегизирани като “аромати”. Те водят до появата на рак, проблеми с ендокринната система, нарушения в развитието и репродуктивни проблеми. Влагането на тези опасни синтетични вещества в козметичните продукти е забранено в Европейския съюз, но те все още са широко използвани в САЩ.

Аутизъм при децата и вродени малформации

Повечето ароматизирани продукти съдържат нежелани вещества, изключително вредни за здравето. Отново става въпрос за фталатите. Ако плодът бъде изложен на въздействието им, това увеличива риска от развитие на аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, неврологични заболявания. Ето защо бременните жени трябва много да внимават какви продукти използват в ежедневието си.

Др. Филип Ландриган е убеден, че аутизмът и редица други заболявяния се дължат отчасти на химикалите попаднали в околната среда. Ако бебетата бъдат изложени на действието им още в утробата или непосредствено след раждането си, отровните вещества засягат развитието на мозъка, а последиците продължават цял живот.

Изследване открило, че при децата на жени с високи нива на определени фталати по-често се наблюдават различни поведенчески нарушения. Ароматните материали се натрупват в мастните тъкани, съдържат се и в кърмата.

Алергични и токсични реакции

Ароматите са едни от водещите 5 алергена в света. Алергичните реакции включват главоболия и мигрени, затруднено дишане, дразнене на синусите, наред с много други. Синтетичните аромати предизвикват и контактен дерматит. Изследванията през последните години доказаха, че алергиите, проблемите със синусите, мигрените и астмите са са увеличили драстично. Много експерти вярват, че има вързка между този ръст и повишената употреба на ароматизирани продукти.

Изследване от 1998 година сочи, че ароматизираните продукти са токсични за бозайниците. Емисиите от ароматизирани продукти дразнят очите, носа, гърлото и белия дроб и намаляват скоростта на въздушния поток при издишване. Наблюдават се и признаци на невротоксичност. Невротоксичността се влошава, когато животните са били излагани на въздействието на ароматизираните продукти многократно.

Астма и други дихателни проблеми

Често симптомите на астматиците се влошават когато бъдат изложени на въздействието на различни парфюми, одеколони и други ароматизирани продукти, особено когато те съдържат изкуствени аромати.

Изследване открило, че дихателния обем на пациентите с астма намалява с 18 до 58% когато бъдат изложени на въздействието на парфюм.

Алтернативи на опасните синтетични аромати

Добрата новина е, че бихте могли да помогнете на семейството си да избегне опасността от синтетичните аромати.

Съществуват много по-добри алтернативи.

- Намалете употребата на ароматизирани продукти до минимум. Най-лесният начин да ароматизирате въздуха е да поставите купа с бял оцет на плота или прозореца, той ще контролила неприятните миризмите. Отстранете източника на миризмите, не се опитвайте просто да ги прикриете.

- Преустановете употребата на продукти със синтетични аромати, особено тези съдържащи фталати.

- Заложете на продукти съдържащи етерични масла.

- Купувайте сертифицирани биопродукти, които е по-малко вероятно да съдържат изкуствени аромати. Внимавайте с лимонена и линалола. Ако фигурират в етикета, е най-вероятно да са синтетични, изкуствени версии, а не естествени съставки на по-сложните органични етерични масла.

- За да осигурите свеж, естествен аромат у дома или офиса, използвайте билки и цветя. Изследванията сочат, че най-добрите стайни растения, елиминиращи замърсяването, помагат за отстраняването на някои токсични вещества от въздуха.

- Направете си домашни почистващи продукти.

- Заложете на перилни препарати ароматизирани с етерични масла. Бихте могли да си направите и домашен сапун.

- Ако сте чувствителни, заложете на продукти несъдържащ изкуствени аромати. Прочетете внимателно етикета, защото понякога компаниите използват други противоречиви вещества, за да елиминират аромата.

- Ако обичате да палите свещи, заложете на такива изработени от пчелен восък. Но внимавайте защото всички горивни процеси предизвикват замърсяване у дома.

- Избягвайте компании, които не обясняват в етикетите с какво са ароматизирани продуктите им.

Висококачествените 100% чисти етерични масла не са евтини, колкото изкуствените аромати, но за това си има причина. Етеричните масла са изключително концентрирани. За производството на масло от нероли, са нужни 450 кг ръчно набрани цветове.

Избягвайте продукти за домашни любимци съдържащи синтетични аромати, защото ефекта им върху животните е подобен.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини