Алмодовар и Уил Смит спорят за Netflix в Кан

Наградените в Кан филми трябва да бъдат прожектирани в киносалоните, заяви режисьорът Педро Алмодовар, който е председател на журито на кинофестивала.

За първи път в конкурсната програма на кинофестивала тази година включи Netflix. Дигиталната платформа и производител на съдържание участва с два филма. Netflix обаче отказа те да бъдат прожектирани в киносалоните

По думите на Алмодовар на на пресконференцията на журито, би било "огромен парадокс", ако филм, получил "Златната палма" или друга награда не може да бъде гледан в киносалон", каза Педро Алмодовар.

По-умерена позиция зае друг член на журито - актьорът Уил Смит:  Netflix не пречи на младите да ходят на кино. Платформата дава възможност на хората да гледат в къщи, филми, които иначе не биха могли.

Двата филма в конкурсната програма за "Златна палма", финансирани или разпространявани от Netflix са "Историята на семейство Майровиц" на американския режисьор Ноа Баумбах с участието на Дъстин Хофмани и "Окжа" с Тилда Сиунтън и Джейк Гиленхал на южнокорейския режисьор Бон Джун-хо .

Според регламента между прожектирането на филм в зала и пускането му в платените видеоплатформи трябва да минат три години. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини