Една година независимо Косово

Косово тържествено отбелязва днес първия рожден ден на новата балканска държава. Още вчера албанците поставиха косовските знамена на къщите в северната част на Косовска Митровица, независимо, че в тази част на разделения град сърбите са мнозинство.

Докато в признатото от 54 държави Косово започват празненства, Сръбската Скупщина в Косовска Митровица ще приеме декларация, с която ще обяви косовската независимост за невалидна. Депутати от сръбския парламент днес също ще посетят населените със сърби енклави в Косово, а сръбският президент Борис Тадич заяви, че на всеки, който иска да види реалната ситуация, е ясно, че Косово не е държава.

Американският президент Барак Обама поздрави косовските граждани с първата годишнина от историческото обявяване на независимостта и обеща подкрепа на Косово в усилията му да заеме мястото си в общността от пълноправни държави. Косовските политици приемат честитки от всички държави, признали независимостта му, и се надяват, че ще последва нова вълна от признания.

Президентът Фатмир Сейдиу в официално обръщение каза, че първата година на косовската независимост е била много успешна, а специалният пратеник на мисията на ЕУЛЕКС Питър Фейт оцени, че международната общност е свидетел на огромни промени в Косово. Независимо от общата еуфория, косовската полиция и ЕУЛЕКС са подготвени да предотвратят днес всеки опит за насилие и инциденти, а първият проблем се появи още снощи, когато в кафене в Штръпце, южно Косово, бе арестуван въоръжен албанец.
За една година независимо Косово се сблъска с много протести, демонстрации и опити на Сърбия да блокира новата държава и пътя й към международните институции. Сърбия, подкрепяна от Русия, все още гледа към Косово като на южна сръбска провинция и част от своята територия. През това време Косово успя да създаде атрибутите на държава – конституция, химн, герб, сили за сигурност, знаме и отваря посолства в призналите я страни.

Косовските сърби са разпънати между обещанията на Белград да върне Косово в рамките на Сърбия и неминуемата реалност, че за да останат в Косово, трябва да приемат косовските закони и да признаят политическите институции. Мултиетническо и демократическо Косово все още е политическа мечта, но анализаторите са съгласни, че „рано или късно сърби и албанци ще трябва да се научат да живеят заедно и примерите в бившия югорегион с Хърватия и Босна са доказателство, че това е възможно. Въпросът е само кога Сърбия ще разбере, че няма друга алтернатива и че ако Косово е изгубено като сръбска територия, то може и трябва да бъде спечелено като добър съсед".
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини