Шест организации: Марешки нарушава Конституцията и дискриминира

Няколко организации се обърнаха към председателя на парламента и комисията за конфликт на интереси заради "хомофобските изявления" на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки. Преди два дни той предложи депутатите да декларират "хомосексуален конфликт на интереси", а днес обяви, че няма да става гей никога.

"Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването "такива хора" да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като "извращение" е

недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно",

пишат шестте организации. Те настояват Марешки да се извини

Според тях той е нарушил Конституцията и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. "Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на политическа партия "ВОЛЯ" е записано, че нейна основна цел е "да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи".

Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага господин Марешки".

Организциите призовава Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и ако установи нарушение на етичните норми за поведение, да наложи на г-н Марешки мярка по чл. 153, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (от забележка до временно отсраняване).

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини