Убийците от Лондонския мост имали запалителни бомби

Британската полиция е открила коктейли "Молотов" във вана, използван от извършителите на атаката в Лондон в събота вечерта.

Това предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на Скай нюз.

Най-малко десетина такива петролни бомби са били намерени в камионетката, съобщи британската телевизия, която цитирайки неназовани източници.

Седем души бяха убити при терористичната атака. Нападателите врязаха наетия от тях ван в пешеходци, след което се нахвърлиха с ножове върху посетителите в близките барове и ресторанти.

Десет души, задържани във връзка с нападението, са били освободени, съобщи лондонската полиция.

Това означава, че всички 12 души, арестувани след нападението, вече са на свобода.

Продължава идентифицирането на убитите. Сред тях има и чужденци.

Десетки хора бяха ранени при атаката. Сред тях е и един българин.

Кои са нападателите

Шефът на звеното за борба с тероризма към полицията Марк Роули съобщи имената на двама от тримата нападатели. Първият е 27-годишният Хурам Шазад Бут,  британски гражданин, роден в Пакистан, известен на службите за сигурност. Те обаче не са разполагали с елементи, навеждащи на мисълта, че той е подготвял атентат.

Вторият е 30-годишният Рашид Редуан, който е претендирал, че е от мароканска или либийска националност и който е бил непознат на службите за сигурност. Редуан е използвал и друга самоличност. Представял се е за Рашид Елхдар и е твърдял, че е на 25 години.

Бдение в памет на загиналите

Стотици хора се събраха снощи на бдение в центъра на Лондон в памет на жертвите, предаде ДПА.

Сред присъстващите бе кметът на британската столица Садик Хан.

"Тази вечер стоим заедно, за да почетем онези, които загубиха живота си, и за да изпратим ясно послание: Лондончани никога няма да бъдат уплашени от тероризма", написа Хан в Туитър.

В реч кметът на Лондон отправи още едно "ясно послание" до "болните и зли екстремисти, които извършиха тези отвратителни престъпления: Ние ще ви победим; вие няма да спечелите!"

Събралото се близо до мястото на атаката множество почете паметта на жертвите с минута мълчание.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини