Борисов: Загубихме безценен човешки живот и 50 млн. лв.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) губи своя смисълАз ще участвам в КСНС само, ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор - вие да присъствате и да го гледате.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод интервюто на президента Румен Радев и последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. 

"Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, аз бих попитал дали г-н Радев в това интервю, говорил ли е за това, че единствено неговият ментор - Корнелия Нинова, бе единствената, която не подкрепи 2% от БВП за въоръжаване", попита Борисов.

Той продължи с въпросите и настоятелното си питане: "защо така президентът Радев услужливо е подминал този въпрос?".

"Единствените, които не подкрепят 2% за въоръжение бе г-жа Нинова. Аз й казах, публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Това се е спестило явно", коментира Борисов.

Той коментира и въпроса с публикуването на стенограмата за КТБ: "Видяхте, че стенограмата е в моя услуга".

Относно заседанията на КСНС премиерът бе категоричен, че няма да допусне след година - да го скарат с някоя съседна държава, ако са били изказани опасения и съображения и някой реши да си направи евтин ПР от това.

"КСНС беше единственото място, където управляващи, опозиция, служби и отговорните хора в държавата могат да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. Ако след това ще ми държат гарез за всяка дума - не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии
Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само, ако 100% се предава по телевизията или долу на монитора. А не след две три години да ми вадят думи и да ми ги коментират - това направиха вчера", заяви Борисов по повод публикуването на текста на едната стенограма, на която е обсъждана ситуацията в КТБ.

Много е хубаво - ако може всички стенограми да ги разсекретят, ако може и аз това постановление за "Грипени"-те (типът изтребител, който е избран след много съгласуване между военни експерти и политически анализи - б.р.) също, за да видите каква глупост, каза още Бойко Борисов.

"Карате ме да си отварям устата, без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм", заяви Борисов. Той каза, че вчера е забранил на парламентарната група да правят трибунка и да говорят за кадрите на патриотите.

Борисов попита във вчерашното интервю президентът Румен Радев отговорил ли е за вътрешния министър на неговото служебно правителство - Пламен Узунов, сега съветник на президента, къде да отиде ДАНС (сега е към МС) и дали да си отиде неговият Пламен Узунов. Това заяви премиерът по повод снимките, на които Пламен Узунов е позирал с мустачки като на Адолф Хитлер.

"Той каза ли, че това е недопустимо и аз, ако си спомняте, още вечерта уволних заместник-министър. Борисов посочи, че се надява в понеделник да видим указ за отстраняването на този съветник.

"Вие 10 дена ни съсипахте за тези снимки (на бившия зам.-регионален министър Павел Тенев и на директора в МО Иво Антонов). Вие ни разкатахте. В ЕНП съвещание правиха за това", посочи той и се обърна към евродепутата Андрей Ковачев с думите - ще питат ли ПЕС - Хитлер може ли да е вътрешен министър.

"Виждате как от една шега - сега трябва да му вземем главата", коментира Борисов. "Когато хвърляш камък в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче", коментира още той.

Относно лансираната от президента Румен Радев теза, че службите трябва да преминат под командването на президентската институция, Борисов бе лаконичен. "Много желание има за власт, по-добре е тази, която я имаме да я управляваме добре. Аз няма да съм този, който първи ще наруши добрия тон, макар че имам много основание за това", посочи Борисов.

Той изтъкна, че отново при приемането на властта, са заварили едно секретно министерско постановление. "Страшно ми напомня постановлението на предишното правителство за Уестингхаус. А то е, че се взима решение, по-късно следващите да вземат решение да купят "Грипени"-те. Като не взимате решение - не го взимайте и не ни препоръчвайте. Експертите ще решат какво да вземат", заяви Борисов.

Относно загиналия вчера военен пилот на разбилия се хеликоптер "Пантер" - кап. Георго Анастасов, Борисов посочи: "Познавах го лично, прекрасен пилот и пак със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. Така че с г-н Каракачанов и сега ще се видим - посмъртно ще го повишат в чин майор", заяви премиерът.

Бойко Борисов допълни: "Но нека да кажа и това, че в случая сме купили възможно най-добрият хеликоптер в света, ("Пантер"). Понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова животът им, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. 50 - млн. лв. колкото коледните надбавки на пенсионерите".

По думите на Бойко Борисов, когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно. Той визира проблемите с пътищата, пенсиите, хората в неравностойно положение, поетите ангажименти към образованието за учителските заплати и изграждането на физкултурни салони.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    том сойер
    3 -4
    20:01, 10 юни 2017
    Тва бате не разбра че управлението на държавата не е за пожарникари още повече за фалшиви генерали и на самозабравили се на собственици на ОХРАНИТЕРНИ фирми
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      0 0
      06:34, 11 юни 2017
      Тва бате народът го избира три пъти за ръководител....По-умен ли си от милиони българи,за да даваш некомпетентни оценки..!!!???? Бойко не ти харесва....ок.....Дай предложение кой да ни управлява......Сигурен съм,че нямаш никаква идея....

Още новини

Последни новини