Ирак пази ”опаковани” стотиците милиони от Катар за откуп

Ирак още има стотици милиони долари, изпратени от Катар за освобождаването през април на членове на управляващата кралска фамилия, отвлечени през 2015 г.

Това заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според публикации в медиите част от парите са стигнали до Иран, което е разгневило Саудитска Арабия и други съседи на Катар от Залива и е допринесло за решението им да скъсат отношенията с Доха.

Ал Абади обаче посочи в изказване, излъчено по държавната телевизия днес, че парите още са в централната банка в Багдад в очакване на решение какво да се прави с тях.

"Нито един долар или евро. . .не са похарчени; те още са в опаковките си, наблюдавани от комитет и двама представители на катарското правителство дойдоха да проверят къде са депозирани под попечителството на централната банка", изтъкна той.

Решението как да се разполага с парите има политически аспект, има и законов аспект, то ще бъде взето в съответствие с иракския закон, допълни премиерът.

Ал Абади отбеляза, че през април властите са конфискували куфари със стотици милиони долари на частен катарски самолет, кацнал в Багдад. Той предположи, че средствата са били част от сделка за освобождаване на катарски заложници без одобрението на Багдад.

Двайсет и шестимата заложници, сред които членове на управляващото кралско семейство, бяха отвлечени по време на лов в Южен Ирак през 2015 година. Не е известно как е договорено освобождаването им. Никой не пое отговорност за отвличането, което се осъществи в район близо до саудитската граница, контролиран от свързаните с Иран шиитски милиции.

На 5 юни Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Република Мавриций обявиха, че скъсват дипломатически отношения с Доха. Те обвиняват емирството в подкрепа за тероризма и екстремистката идеология, враждебна политика и намеса в делата на арабските държави. Впоследствие към тях се присъединиха Мавритания и Коморските острови, а Йордания и Джибути понижиха степента на дипломатическите си представителства,

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини