Заявлението за обезщетение към НОИ вече и онлайн

Нова електронна услуга за безработните предлага Националният осигурителен институт от юли. Заявленията за обезщетение ще могат да се подават и през интернет страницата на НОИ. За целта е нужен електронен подпис или персонален идентификационен код.

Преди да подадат заявление за обезщетение в НОИ, безработните трябва да се регистрират в Бюрото по труда. Процедурата отнема около 30-40 минути с чакането. Възможност за регистрация по електронен път няма.

„Очакваме в най-скоро време да се случи и това. Идеята е лицето да може да се регистрира по електронен път в Национална база данни и след това, в удобно за него време, да посети и трудовия посредник, за да може да бъде изготвен план за действие“, каза пред БНТ началникът на отдел в „Бюро по труда“ Юлияна Стефанова.

Средно 13 000 безработни на месец подават заявления в поделенията на НОИ в страната. Процедурата отнема около 20 минути без чакането.

Безработните вече могат да избират – да подадат заявлението в поделение на НОИ или по електронен път.

„Може би улесняване на колегите, защото ще избегнем някакво струпване на хора. И недоволство от страна на лицата за необходимостта от изчакване“, коментира Кина Койчева-Лукарска – експерт в НОИ.

Услугата е достъпна само с електронен подпис или с персонален идентификационен код на НОИ. Безработните трябва да попълнят заявлението и да приложат заповедта за прекратяване на трудовия договор.

„Актът се представя като прикачен файл. Като не е необходимо непременно да бъде сканиран този документ. Може да е снимка – във всякакъв вид го приемаме“, обясни Кина Койчева-Лукарска.

Други документи при подаване на заявлението по електронен път не се изискват. Обработката отнема един ден.

Източник: trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини