СБХ се обяви против премахването на паметника пред НДК

Съюзът на българските художници се обяви против готвения демонтаж на паметника "1300 години България" пред НДК. Позицията си творците заявиха в отворено писмо.
Писмото е адресирано до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Вежди Рашидов - бившия министър на култура, а по настоящем председател на комисията по култура и медии към НС, Боил Банов - министър на културата, кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния заместник па културните въпроси д-р Тодор Чобанов, до Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет (СОС) и Малина Едрева - председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС.

Според Съюза, събарянето на паметника е нехайство за родната памет, а решението е взето в разрез с авторитетни и експертни мнения от културни и архитектурни институции. 

Художниците искат от общината да преразгледа решението си, с което приема разрушението на паметника, символизиращ вековната история на страната ни. 

Водени сме от убеждението, че паметникът "1300 години България", изграден в чест на създаването на Българската държава, не и необходим и днес трябва да остане на мястото си. Точно привилегията България да председателства Съвета на Европейския съюз е един чудесен повод за ново осмисляне на необходимостта от съхраняване на националната ни памет, история, изкуство и култура", се продължава в писмото. 

В него се твърди още, че Столична община при решението си не е взела предвид официалните мнения на творческите съюзи на художниците, архитектите, ландшафтните архитекти и Института за изследване на изкуствата към БАН. Според тях авторитетните и експертни мнения са давани в периода 2012 г. до ден днешен. 

Решението е било в конфликт и със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към Министерство на културата. Според художниците, решението на местния парламент на столицата е в разрез и със становището на дирекция "Авторско право и сродните му права". 

Решението за премахването на паметника бе взето през 2014 г., а на негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

От няколко години паметникът пред НДК е със специални заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. След обжалване съдът разреши премахването на монумента.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини