Дадоха на военните право на отпуск по бащинство

Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Това реши парламентът, който прие на първо и на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерския съвет. 

Изменението се налага заради изискванията на европейска директива. Според действащия в момента Закон за отбраната военнослужещите жени могат да ползват пълен обем от правата, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете могат да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето, се посочва в мотивите на вносителите.

Депутатите приеха на първо четене и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от тях са свързани с фигурата на постоянния секретар на отбраната. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител. Той трябва да е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в МО. 

Вносителите отбелязват, че се цели преодоляване на съществуващи неясноти и непълноти в действащите разпоредби, които водят до противоречива практика при прилагането им. Те посочват още, че се акцентира на наличието на професионален опит на ръководна длъжност с цел да се осигури възможност за познаване спецификата на дейността на ведомството. 

Предвижда се също Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши офицерски звания след изслушването им в парламентарната комисия по отбрана. Изслушването е стъпка, произтичаща от статута и функциите на комисията като специализиран орган на Народното събрание. Нейното участие във формирането на отбранителната политика на България предполага адекватна информираност за състоянието и перспективата за развитие на висшия команден състав, мотивират се вносителите от ГЕРБ. Според тях с това предложение ще бъде осигурена по-голяма прозрачност. Този проект предизвика дискусия в пленарна зала. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини