Учители казаха "не" на задължителните прегледи

Задължителните психопрегледи за учители предизвикаха сериозно напрежение сред учителите в Русе, след като регионалното управление на образованието започна да прави списъци за прегледи, въпреки обещанието на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на здравеопазването (МЗ) да премахнат мярката.

Педагозите бяха задължени да ходят всяка година на психопрегледи с промени в наредбата за заболяванията, застрашаващи живота и здравето на ученици, приета от здравното ведомство в началото на ноември 2016 година. В нея са посочени 9 болести и отклонения, при наличието на които човек не може да преподава - шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, педофилия, туберкулоза и др. Всяко от тях следва да се удостовери от съответния специалист. Учителите са длъжни да представят пред директорите документ за проведен медицински преглед в началото на всяка учебна година, припомня в. "Сега". 

За да няма неразбории, отговорните органи за образованието в Русе решили да направят списъци, за да няма струпване пред лекарските кабинети в последния момент. Те се позовават на подсещащо писмо от РЗИ за сроковете на наредбата. Така близо 2400 учители били приканени да си извадят медицинско. Педагозите обаче масово се разбунтували, защото дни след приемането на наредбата от здравното и образователното министерство обещаха да я променят заради огромното недоволство на учители и синдикати. Някои дори са отказали да се подложат на подобни прегледи, възмутени от формулировката, че без подобни документи са опасни за децата.

"Това създаде някакво напрежение в образователната ни система, впоследствие ние стопирахме изпълнението на това писмо (от РУО-то - бел.ред.), а вече има официално писмо от МОН, че се обсъждат промени в тази наредба, което също е сведено до цялата ни образователна система. Така че в момента се изчаква да се видят тези промени", обясни началникът на регионалното управление по образование в Русе Димитър Райнов пред БГНЕС. Прегледи или не? 

Не се знае защо обещаните промени все още не са подготвени. От МОН увериха, че започват работа по въпроса още през декември м.г., но половин година няма движение по темата. По тази причина не е известно кои точно заболявания ще останат като задължителни за проверка и с колко ще се удължи едногодишният период, през който педагозите ще подлежат на прегледи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини