На Титан има достатъчно енергия за поддържане на колония

Най-голямата луна на Сатурн, Титан се оказва едно от малкото места в нашата слънчева система, което може да бъде изследвано от полет с хора на борда. Учени смятат, че дори там може да бъде организирана колония. След Марс,  вероятно Титан ще се окаже най-привлекателното за посещение небесно тяло, считат те.

Това е така, поради относително по-слабата радиация и поради факта, че луната на Сатурн е покрита с течност, макар да не е вода. Според най-нови прогнози, група от хора би могла да преживее на Титан за продължителен период от време, защото там има достъпни източници на енергия, които могат да захранват дори и по-голяма колония.

Първите хора на Титан могат да използват атомна енергия, а една по-голяма колония може да използва енергията от въглеводородните езера, които са в изобилие на Титан. За получаването на голямо количество енергия би могло да се комбинира водород с ацетилен, който също е наличен в изобилие на луната на Сатурн.

Енергия от вятъра също може да бъде използвана на Титан, защото там свързаните вятърни турбини биха били десет пъти по-ефективни от тези на Земята.

Огромните запаси от метан на Титан могат да станат друг източник на достъпна енергия за една колония от хора в по-далечно бъдеще.

Според учените, първите сонди на Титан ще могат да кацнат върху езерата на луната без сериозни проблеми. Те биха могли да разчистят пътя за пристигането и на пилотирани кораби.

Няма съмнение обаче, че пред бъдещото посещение на хора на Титан има огромни предизвикателства. Температурата на луната на Сатурн е -180 градуса по Целзий, гравитацията е един път и половина по-силна от тази на Земята, атмосферата е изключително негостоприемна.

Според учените обаче, след периода на мисията до Марс, което би трябвало да се случи до 2030 г., най-вероятно ще дойде и времето на Титан. Изборът на хората за планети и луни, които могат да бъдат колонизирани е много ограничен и според учените Титан е сред възможностите.

Източник: http://megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини