Борисов: Да направим газова връзка с Турция

Развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента.

Такова общо разбиране са изразили България и Турция в срещата между премиерите на двете страни днес в Истанбул - Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм. 

Двамата държавни лидери разговаряха в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул. 

Йълдъръм и Борисов смятат, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси. 

Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор (с доставка на синьо гориво от Азербайджан до Южна Европа). 

„Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване”, заяви премиерът Борисов. 

Газова връзка България вече има с Румъния, ще се строят връзки и с Гърция и Сърбия. 

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

Преди дни руският "Коммерсант" писа, че "Газпром" се кани да реанимира отменения по настояване на ЕК проект „Южен поток“, но с четири пъти по-малка мощност“. През последния месец „Газпром“ без много шум подписа с България, Сърбия и Унгария „пътна карта“ по развитието на газопроводите за доставка на газ.  Доставките ще са от бъдещото второ разклонение на „Турски поток“, писа руското издание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини