Й. Цонев: Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели

„В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, по думите на когото държавната хазна не само не е ощетена, а е на плюс.

„Бюджетът даде 1,650 млрд. заем на Фонда за гарантиране на влоговете – това е застрахователно образование, в което банкерите се застраховат с пари от печалбата си. Тези 1,650 млрд. бяха дадени с фиксирана лихва от 2,95% лихва. Сега остава да се върнат още остават 500 млн.

Но 105 млн. бяха спечелени от лихвите – така че не само че не е ощетен бюджетът, а е на печалба”, заяви Цонев.  

„Парите ги дадоха банките от печалбата си, не бюджетът”, посочи той.

Депутатът, който в миналото оглавяваше финансовата комисия в парламента, коментира и т.нар. „Втора стенограма” за КТБ, която беше разсекретена от президента.

Тя отразява разговор при Росен Плевнелиев, проведен на 14 юли – седмица преди очаквания срок за отваряне на КТБ, затворена от БНБ месец по-рано.

Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев.

По думите му така са щели да се изразходват същите средства – 3,5 млрд., но банката е щяла да бъде спасена. Той даде пример с португалската банка „Ешпириту санту”, която е била в подобна ситуация, но е била спасена и оставена да функционира, а по-късно е била продадена от Португалия на китайски инвеститор за по-висока с половин милиард евро цена от сумата, нужна за спасяването ѝ.

„Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Румен Гечев бяха против, а ДПС държеше на тази позиция, защото здравите активи щяха да останат и депозитите щяха да останат”, посочи Цонев.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини