ЕС ще финансира жп линията България - Македония

ЕС ще предложи скоро финансиране на 6 транспортни проекта. Един от тях е Коридор № 8, който прави връзка изток-запад от България през Македония до Албания.

Европейският комисар за политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан потвърди, че изграждането на Коридор № 8 (свързващ България и Македония – бел. прев.) е част от проектите, които ЕС ще финансира, предаде македонската редакция на DW, цитирана от "Фокус". 

Европейският съюз ще финансира строителството на железопътната линия на Коридор № 8, която трябва да свърже Черно и Адриатическо море и минава през Македония. 

Изграждането на жп линията, която македонските политици обявяват още от 90-те години на ХХ век, винаги се представя като приоритет, но до днес остава нереализирана. 

В интервю в навечерието на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Триест, Хан обяви, че Съюзът ще предложи финансиране на шест транспортни проекта. 

"Един от железопътните проекти е и известният Коридор № 8, който трябва да изгради връзка изток-запад от България през Македония и в крайна сметка до Албания", посочи европейският комисар. 

На срещата на високо равнище в Триест, която започва на 12 юли, Брюксел ще представи нов амбициозен план за Западните Балкани, който се фокусира върху два сегмента: инфраструктурата и хората. 

В частта на инфраструктурата, ЕС планира да привлече международни финансови институции. 

Фокусът ще се постави на транспорта и енергетиката. Целта е да се създаде пазар от 20 милиона потребители, което ще допринесе за по-бързото развитие на региона, но и за неговото приближаване към ЕС. 

На срещата в Триест Македония ще бъде представена от своя министър-председател Зоран Заев, вицепремиерът Кочо Ангушев и министрите на външните работи и на транспорта Никола Димитров и Горан Сугарески.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини