Рим прекъсва връзката между трафика на мигранти и НПО

Изображение 1 от 2

    Екипажите на спасителните кораби няма да се обаждат на трафикантите на хора в Либия или да им сигнализират с ракети кога да пращат лодки с мигранти в морето.

    Това е целта на едно правилата, които Италия ще въведе в опит да спре притока на мигранти, съобщи вчера официален представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

    Правителството в Рим изготви кодекс за поведение за неправителствените организации (НПО), които провеждат спасителни операции в Средиземно море. (В тези случаи "спасяване" наричат преди всичко пресрещане на нестабилни лодки и гемии и прехвърляне на хората от тях на европейски кораби.)

    Планът от 11 точки ще да бъде представен идните дни на около 9 организации, които редовно изпращат спасителни плавателни съдове в международни води край бреговете на Либия.

    Спасители с все по-голямо участие в трафика

    Ако някоя от тези НПО откаже да приеме условията, може да й бъде отказан достъп до италиански пристанища.

    Освен това организациите ще трябва да пускат на корабите си полицаи, които да следят за скрити сред мигрантите каналджии. Веднъж щом качат на борда си мигранти, те няма да имат вече право да ги прехвърлят на други кораби, а ще трябва директно да ги закарат до дадено пристанище.

    Поведенческият кодекс ще включва и категорична забрана тези плавателни съдове да влизат в териториалните води на Либия, освен ако няма застрашени човешки животи.

    Общо над 600 000 души, предимно от Субсахарска Африка, стигнаха до Италия през изминалите четири години. Малка флотилия кораби на НПО заемат все по-важна роля в спасителните операции.

    От началото на тази година те са закарали над една трета от всички мигранти до бреговете на Италия. За сравнение през 2014 г. тези организации са осигурили транспорта на едва един процент от мигрантите.

    Рим подозира, че присъствието им в непосредствена близост до либийските териториални води насърчава мигрантите да рискуват живота си и да отплават по море. Над 13 000 души се удавиха от 2014 г. в опит да достигнат до Италия.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини