10 000 ченгета погребват МВР. Преглед на националния печат

"Дневник": Огромен полицейски протест "погреба" сегашното МВР

Многохиляден протестен полицейски митинг в неделя "погреба" сегашното МВР. Трийсетина "опечалени" униформени поставиха ковчег пред Народното събрание, а колегите им започнаха да хвърлят в него нашивки и отличителни знаци. Това беше една от акциите, с които ще се запомни вчерашното "културно-масово мероприятие" на недоволните служители на реда.
Демонстрацията събра между 8 и 10 хиляди служители на МВР от цялата страна по данни на организаторите. Тя беше не само най-голямата за полицаите, които излизат за четвърти път с искания за по-големи заплати и край на корупцията в министерството, но се превърна и в най-масовия протест изобщо за последните месеци.
Още от сутринта към сборния пункт в парка "Заимов" започнаха да прииждат групички от по двайсет-трийсет полицаи, някои със семействата си. Не се вижда празно място, радваха се в множеството. На импровизирана сцена зад сградата на чешкото посолство вървеше специално подготвена подгряваща програма. "Аз съм с вас! От тая крадлива държава направо ми писна, благодаря ви, че и на вас ви писна", провикна се към демонстрантите Васко Кръпката - едно от лицата на първите демократични митинги след промените.

"Стандарт": Полицаи хвърлят пагони в ковчег

С химна на уста хиляди полицаи от цялата страна изхвърлиха пагоните си в черен ковчег. Ритуалът бе извършен пред сградата на парламента вчера. Така 6000 ченгета протестираха срещу неизпълнените им искания. Специално за мирното културно-масовото мероприятие пристигнаха хиляди цивилни униформени от цялата страна.
Те си удариха среща в градинката пред чешкото посолство. Специално организирана от новия полицейски синдикат културна програма забавляваше полицаите. Детски фолклорен ансамбъл "Звънче", Васко Кръпката, Ваня Костова и синът й пяха за каузата на униформените. Шефът на профсъюза Иван Павлов се закани, че ако властта продължава да им вдига заплатите с по 5 процента, ще организират още 10 протеста, докато се постигнат желаното от тях увеличение на парите с 50 на сто.
Оживление в тълпата внесе ковчегът, в който бе положен "трупа на МВР". Саркофагът бе изнесен пред сцената и с ръкопляскания траурната процесия тръгна към чешкото посолство. Изборът на отправната точка на протеста не е случаен, тъй като Чехия в момента председателства Евросъюза. Затова и полицаите внесоха исканията си до консула и помолиха да съдейства за информиране на европейските партньори. По време на протеста полицаи разказваха, че не увеличението на заплатите им е най-важното. Те настояват за подобряване на материалната база в участъците и условията на труд.
От чешкото посолство погребалната церемония продължи към Паметника на Васил Левски. Около монумента на Апостола униформените паднаха на колене и почетоха паметта на колегите си, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг.
Пред парламента пък бе гробът, в който полицаите положиха ковчега на МВР и после шествието се отправи към Президентство, за да депозира исканията си пред държавния глава. На пътя на полицаите обаче се озова бившият премиер Димитър Попов. Той обясни, че ако в момента е действащ министър-председател, би разговарял с протестиращите. Специалната бланка с исканията на недоволните ченгета бе приета от началника на охраната на Президентството. След което с буйни освирквания и дюдюкания мнозинството се разотиде. Четвъртият поред полицейски протест задмина по мащаби останалите три, взети заедно.


"Дума": 150 млн. лева за общините
Значително допълнително капиталово финансиране в размер на 150 милиона лева ще има за общините. Това обяви вчера в Созопол премиерът Сергей Станишев. Средствата се отпускат чрез план за противодействие на кризата. Сумата е предназначена най-вече за запазване на работните места и за откриването на нови, коментира още министър-председателят, но допълни, че това ще се реши допълнително от управлението на самите общини. Друга част от средствата била за инвестиции в строителния и туристическия бизнес.
Станишев коментира още, че България трябва да използва опита на страните членки в процеса на присъединяването и с това мотивира идеята да поканим чужди експерти на работа в нашата администраця. Чуждите експерти щели да бъдат определени в диалог със страните членки на Евросъюза и на база на предстоящия анализ. Не става дума нито за хиляди, нито за стотици експерти, а за ефективно използване на капацитета им там, където ще бъде най-полезно, допълни Станишев.


"24 часа": Последно от НДСВ: Без Доган на изборите
HДСВ ще се яви самостоятелно на предстоящите избори, съобщиха официално вчера от пресцентъра на партията.
"Последните медийни публикации за пореден път доказват, че като че ли няма друга политическа сила, освен НДСВ, която да е обект на непрекъснати режисирани или пък самодейни "сценарии". В полето на виртуалната политика, на слухологията и откровената лъжа се лансират всякакви хипотези, базирани на всевъзможни, но анонимни източници. Всички имат един недостатък - нямат нищо общо нито с истината, нито с фактите, нито пък с реалните намерения и виждания на лидера на НДСВ или на ръководството на партията", обявиха жълтите.
Повод за реакцията им е твърдения от среди в ДПС от миналата седмица, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е отправил оферта към Симеон двете партии да се явят с обща листа на евровота.

"Труд": БСП харчи 6 млн. лева за изборите

БСП няма да тегли кредит за финансиране на предстоящата предизборна кампания, съобщи вчера по БНР говорителката на червените Корнелия Нинова. Партията щяла да разчита на държавната субсидия, която е в размер на 6 млн. лева. Парите са до юли тази година, след това трябва да получат други в зависимост от резултатите на изборите. Въпросните 6 млн. лв. щели да се използват и за поддържане структурите на столетницата. Нинова коментира факта, че ГЕРБ ще тегли кредит за изборите, като "несериозен".

"Стандарт": БСП цака с Орешарски
Финансовият министър Пламен Орешарски е тайният коз на БСП в изборите. Той ще оглави червената листа в Пловдив, съобщиха за "Стандарт" висши социалисти. Лично премиерът Сергей Станишев настоявал ковчежникът на държавата да получи челното място под тепетата. "Позитано" разчита, че десният финансист ще дръпне гласовете на опозицията. Независимият експерт може да бие фаворитите на ГЕРБ и десните, твърдят в БСП. От днес министърът се включва в червените десанти в Пловдив. Рамо до рамо с него ще агитира и транспортният шеф Петър Мутафчиев, който ще е водач на БСП листата в Пловдив област.

"24 часа": В Брюксел се смеели, че искаме още експерти

Искането от правителството за чуждестранно наблюдение на институциите ни е скандално и в Брюксел се отминава със саркастично мълчание или с присмех, каза евродепутатът от ГЕРБ Николай Младенов в Русе.
Според него предложението е равнозначно на обявяване на капитулация. Няма друг толкова позорен акт в българската история освен може би подготовката за превръщането й в 16-а съветска република, смята Младенов.
Според шефа на вътрешната комисия Минчо Спасов пък в борбата с корупцията и престъпността не липсват експерти, а воля. Днес премиерът ще представи идеята си пред посланиците от ЕС.

"Сега": Прокуратурата отчита бум на иманярски набези

Иманярите са станали особено активни от началото на годината. "През втората половина на м.г. иманярската дейност бе относително ниска. Но от началото на тази година има сериозен бум. Навсякъде в страната се копае. Свързано е и с факта, че на първо четене минаха промените в Наказателния кодекс, които увеличават сериозно наказанията за тези престъпления", каза пред "Сега" Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура. Той наблюдава всички иманярски дела.
"С корекциите в НК се приема, че иманярството е високо организирана престъпна дейност. По този въпрос през последните 15 години всички си затваряха очите", коментира Соларов. В петък бе обнародван и новият Закон за културното наследство, който влиза в сила на 10 април.
Прокурор Соларов обясни, че в момента са спрени проверките в музеите, които стартираха през 2006 г. по нареждане на обвинител №1 Борис Велчев. Причина за това е, че експертите са много малко и искат голямо заплащане. "Но където сме пипнали, нещата са отчайващи. Няма инвентаризации. Въпреки че във всеки музей има назначен фотограф и длъжностни лица, които трябва да описват, инвентаризират и оформят колекциите", признава Соларов.

"24 часа": Станишев спря среща след инфаркт на 80-годишен

Две минути след като Сергей Станишев започна речта си пред симпатизанти в Бургаския свободен университет вчера, възрастен мъж получи инфаркт.
По молба на премиера срещата бе прекъсната. Първа помощ му оказаха д-р Кънчо Марангозов от БСП-Бургас, който е пенсиониран лекар, д-р Красимира Каракашева, зам.-шеф на БСП в Бургас, и д-р Мария Маврова, шеф на здравната каса.
"Бях на предния ред. Двама младежи зад мен непрекъснато шумяха и се обърнах да им направя забележка. Тогава погледнах възрастния човек до тях. Стоеше неподвижен, с отворена уста, целият пожълтял", разказа Миланка Павлова. Тя бе жената, която прекъсна Станишев с вика си за помощ. След 10 минути линейка откара 80-годишния Янко Бакалов в болница, но по пътя той почина. Оказа се, че имал 3 инфаркта.
Премиерът заяви, че не е морално срещата да продължи, но остана повече от 15 минути да раздава автографи върху книгата си "Защото сме социалисти".

"Дневник": Неправилното изписване на латиница вече е наказуемо

От днес действат официални правила за изписването на български на наименования на латиница. Законът за транслитерацията влезе в сила и общините трябва да сменят всички табели, които не отговарят на новите изисквания, защото иначе ги заплашва глоба от 500 до 1200 лв.
Фирмите и неправителствените организации, които искат да включат в названието си географски термин или име на историческа личност, също ще трябва да ги изписват според изискванията на закона. За заварените случаи съобразяването с новите правила не е задължително. Така няма пречка фирмата "Иван Петров - София-юг" да продължи да се изписва на латиница като Ivan Petrov - Sofia-iug, въпреки че според вече действащите правила юг се изписва yug. Ако обаче някой реши да регистрира "Кюстендилска череша - 2009" ООД, ще трябва да изпише името на латиница така: Kyustendilska cheresha - 2009, иначе го заплашва глоба от 500 лв. до 1200 лв.


"Монитор": Дунав погълна наши острови

Много необитаеми острови по целия български участък на Дунав са залети, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката в Русе. Дъждове и топящи се снегове в горното течение и най-вече в Германия напълниха коритото на реката и покачиха нивото й, като при Русе то достигна 616 см, а при Видин е около 680 см. Под вода са островите Кошава, Кутово, Добрина, Петрич, Козлодуй, Балкан, Батин, Люляка, Алеко, Безимен и други. Водата над необитаемите острови е около метър и се очаква в близките дни да бъдат потопени още. Специалистите от хидрометеорологичната станция към агенцията прогнозират, че покачването на нивото ще продължи и ще надхвърли 7 метра в средата на тази седмицата. Не се очакват обаче рекордните нива отпреди 4 години, когато водите достигнаха 9 метра и реката излезе от коритото си, като заля много участъци по цялото българско крайбрежие. От Гражданска защита увериха, че няма причина за безпокойство, а от най-големия български речен превозвач БРП съобщиха, че корабоплаването по реката е нормално.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини