90-годишна баба изрисува къщите на съседите си

    В малкото чешко селце Лука, в Южна Моравия, една жена се е отдала на мисията си да украси домовете на своите съседи. Агнес Каспаркова е на 90 години и преди пенсионирането си се занимавала със селскостопанска работа. Новото и хоби е рисуването.

    Каспаркова прекарва свободното си време, изрисувайки традиционни моравски мотиви в ярко синьо по стените на сградите в Лука. Най-любимото и място за рисуване е селският параклис, който ежегодно става обект на таланта на художничката. Тя издига скелето и изобразява цветни мотиви по фасадата.

    Използвайки въображението си, Каспаркова не планира творенията си предварително, а оставя четката и фантазията си да я водят. Друга жена, която преди това украсявала белите моравски къщи, предала традицията на Каспаркова. И въпреки че спира работа през зимата, заради студеното време, с идването на пролетта, жената продължава с разкрасяването на селото. Работата и е подобна на къщите в Залипи, украсени с атрактивни цветни гирлянди, тя ни напомня, че никога не си твърде стар, за да проявиш креативност.

    Дори на 90 години, Агнес Каспаркова прекарва свободното си време, изрисувайки флорални мотиви върху сградите в чешкото селце Лука.

     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини