Стиляна и Елица от „Славейков“ с ретроспекция за Кърджали на национална конференция

Школа „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“ отново привлече вниманието на българската историческа общественост към Кърджали. Стиляна Аврамова и Елица Атанасова от 12 „б“ клас изготвиха и представиха доклади на Националната историческа коференция „Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX век)“ в Русе.

Форумът бе организиран от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“,със съдействието на РУО на МОН-Русе, Историческия музей- Русе и Община Русе.Конференцията се проведе в сградата на Регионалния исторически музей – Русе.

В конференцията участваха ученици от 10 до 12 клас от градовете Русе, Габрово, Силистра, Бургас, Ивайловград, Петрич, Троян и Кърджали.

Бъдещите абитуриентки от СУ „П. Р. Славейков“ Елица и Стиляна представиха докладите си на тема „Град Кърджали през 20-те и 30-те г. на ХХ век“ и „Демографските промени е град Кърджали през 20-те и 30-те години на ХХ век ”.

Стиляна разказа на журито за строежа на първата обществена сграда в Кърджали, а именно читалище „Обединение“, изграждането на града като населено място и видните кърджалийци, допринесли за развитието на града. Личностите, на които тя се спря -  Кирил и Параскева Ванкови, Никола Певтичев и Руси Русев, изиграват важна  роля за процъфтяването на Кърджали като селище и превръщането му в един от важните индустриални и културни центрове на Източните Родопи.

В своя доклад Елица представи камиларството като основен поминък в Кърджали и замяната му с жп и автомобилния транспорт, първата автомобилна пиаца пред сегашния ресторант „Москва“ и железопътният мост над р. Арда, който за дълго време е единствената автомобилна връзка с останалите селища в областта. Друг много важен момент от развитието на града, на който Елица се спря, е откриването и обработването на оловно-цинковите находища и Акционерното предприятие „Пирин“ , което поставя началото на индустриалното развитие на Кърджали.

Оценката на публиката и на журито за докладите на славейковци бе показателна- всички участници пожелаха да посетят града ни и да му се насладят…

За представянето си дванадесетокласничките и техният научен ръководител Димитър Димов получиха награди и сертификати.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини