22 °C

Разкриха тайната на 3 200-годишен лувийски надпис

През 1878 жители на малкото турско село Бейкьой откриха варовиков фриз с височина 35 см и дължина над 2.5 метра, изпъстрен с непознати йероглифи. На учените ще са им нужни поне 70 години да разберат напълно езика, принадлежащ към групата на лувийските езици. Сега 3 200 години след създаването му, изследователите успяват да разгадаят значението на фриза.

Древният език характерен за териториите на сегашна Северна Сирия и Западна Турция изчезнал около 600 г. пр.н.е, но не и преди създаванато на фриза, който представлява най-дългия надпис с йероглифи от Бронзовата епоха. По време на откриването му, френският археолог Жорж Перо внимателно копирал надписа преди фрагментът от варовик да бъде използван за строителството на джамия.

Тези надписи и последвалите копия били изгубени до 2012 година, когато копието на Перо бе открито в дома на известния археолог Джеймс Мелаарт. Сега екип от швейцарски и немски археолози твърди, че е разгадал надписа и удивителната му история. Според Еберхарт Зангер фризът пресъздава войните, битките и инвазията на принц Муксус. Принцът от времето на Бронзовата епоха бил от царство Мира, контролирало Троя.

Някои хора вярват, че лувийците са “морските хора”, за които се смята, че сложили край на Новото египетско царство. Зангер прави още по-смело предположение, като твърди че е възможно те да са допринесли за упадъка на суперсилите от Бронозвота епоха, след като дали началото на серия конфликти, известни като Нулева Световна война.

При наличието на едва дведесетина души в света, които могат да четат на лувийски и 2.5-метровия фриз е истинско постижение, че историята му е преведена. “Според надписа лувийци от Западна Азия допринесли решително за така наречената инвазия на морските хора и по този начин сложили край на Бронзовата епоха в Източното Средиземноморие”, обяснява Зангер.

Някои учени са скептично настроени към находките, посочвайки факта, че екипът работи с копие с неустановен произход, който може и да е фалшификат. Други твърдят, че би било трудно да се фалшифицира толкова дълъг надпис, особено като се има предвид, че самия Мелаарт не е разбирал лувийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ja
  Jack Bauer
  3 -1
  11:58, 21 окт 2017
  Артефакт на 3200 г. използван за строеж на джамия?!? Аборигени.
  • Ma
   MAAVI PARA
   1 0
   15:21, 23 окт 2017
   ДА бе представяш ли си аборигени то4но като каурите, нема да изпратят този камък през 1878 г , за градежа на орфейската църква ами джамия са строили,., БРЕЕЕЙ , БАУЕР ФАКЮ

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини