Показаха последните находки при разкопките край Светилището на нимфите и Афродита

    Статуя на богинята Изида без глава и ръце и глава на митологичното същество сатир са били открити при разкопки край Светилището на нимфите и Афродита в Каснаково. За находките съобщиха на пресконфереция днес ръководителят на разкопките д-р Весела Кацарова и кметът Иво Димов. Статуята и главата са намерени през октомври в едно от големите помещения, което археолозите проучват от миналата година, а мястото му е северния край на поляната.

    "Статуята е стояла в центъра на това помещение, близо до южния зид. То е било част от голяма жилищна сграда с представителни функции, която е била модерна и красива за времето си", обясни Кацарова.Допълни, че височината й е 80 см., но това не е показател за нейното качество и ценност.

    Главата на сатира, тамерена също при проучването е подобна на тази във Вила Армира край Ивайловград. Находката е част от статуя, а не самостоятелно изображение. Тя е била висока около 1,80 метра. И двете открития са от мрамор и датират от средата на 2 век.

    "Винаги съм твърдял, че Димитровград е млад град само, че разположен върху земи с хилядолетна история. Един от ценните обекти в общината е Светилището на нимфите и Афродита. В последните години Общината инвестира в този обект и резултатите са налице", коментира разкопките кметът Иво Димов.

    Припомни, че преди няколко години бе направено геофизично заснемане на района на светилището, за да се добие представа какво се крие под пластовете земя. Възможно е да се направи ново заснемане, което да обхване по-голяма площ от Светилището, каза днес кметът.

    Допълни, че Общината ще продължи да инвестира в този обект. Подготвя се също така интересен проект, заедно с археолози от БАН, за който ще се търси финансиране. Според кмета, откритото край Каснаково категорично е сред най-ценното при разкопките в страната през тази година. Двете археологически находки ще останат в музея в Димитровград, където ще бъдат под СОТ охрана и видеонаблюдение.

    Репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини