Набират предложения за литературната награда "П.Пенев" до 20 февруари 2018г.

Изображение 1 от 2

    Номинации за носители на Националната и Международна литературни награди „Пеньо Пенев” набира Община Димитровград. Поетичните празници, на които се връчват наградите ще се проведат през 2018 година.

    От кметството обявиха, че датата за приемане на предложенията е до 20 февруари 2018 година. Такива могат да правят обществени организации и творчески формирования, инициативни граждански комитети чрез подписка най-малко от 30 души. Мога да се включат иеправителствени организации и сдружения, работещи в областта на културата, културни институции, както и кметът на общината и председателят на общинския съвет. В деловодството на Общинска администрация на адрес бул. „Г. С. Раковски” 15. могат да бъдат подавани предложените имена. Това трябва да стане лично, а не по имейл, уточняват от Общината.

    7-членна комисия определя носителите на ноционалната и международна литературна награда, като тя се назначава със заповед на градоначалника. Предложените от комисията лауреати се утвърждават с решение на Общинския съвет. Диплом, почетен знак и парична награда получават отличените творци на церемония.

    Национална литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда еднократно на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия. Отличието се връчва веднъж на две години, в рамките на Дните на поезията „Пеньо Пенев“, които се провеждат по повод рождения ден на поета - 7 май. Първата награда е присъдена през 1970 г. на Дамян Дамянов. До момента нейни носители са 24 творци.

    Международна литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда на всеки четири години на чуждестранни автори за високи творчески постижения и принос в развитието на световната поезия. Съгласно действащия статут двете награди може да се присъждат и посмъртно. Телефон за справки: 0391/68282 или 0391 60968.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини