Ивановден е, празнуват Иван, Ивайло и Йоан

На 7-ми януари отбелязваме Ивановден и отдаваме почит на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Според легендата той е бил връстник на Христос, син на Захари и Елисавета, а самия Архангел Гавраил избрал името му. Йоан водил аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носил груби одежди от камилска вълна и се хранил с див мед и акриди. Той започва да проповядва и да кръщава след като навършва 30 години. Дава Свето Кръщение и на Исус Христос (Богоявление).

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството, като женените гостуват у кумовете си. През този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата за чудодейната сила на водата, като се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, момите и ергените и всички именици. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

Днес имен ден имат Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Деян, Калоян, Жанета, Жана, Жан. 

Честит празник!

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини