Ибупрофенът уврежда репродуктивното здраве при мъжете

В едно ново проучване учените показват, че обезболяващото лекарство ибупрофен може да има отрицателно въздействие върху здравето на тестисите. То променя производството на хормони и предизвиква състояние, наречено компенсиран хипогонадизъм, което засяга репродуктивното здраве при мъжете.

Предишни изследвания вече поклазаха, че по време на бременността ибупрофенът и други аналгетици (като аспирин и парацетамол / ацетаминофен) може да наверят на плода. По-малко се знае за потенциалните му ефекти върху мъжете.

В новото изследване на учени от Копенхагенския унивеситет участвали 31 мъже на възраст между 18 и 35 години. Половината от тях приемали умерена доза (600 милиграма, еквивалентна на три таблетки) дневно в продължение на шест седмици, другата група приемала плацебо.

До 3200 mg се счита за максимален дневен лимит за възрастни. Но дори малка част от тази доза имала отрицателен ефект върху мъжете след две седмици ежедневна употреба.

В рамките на 14 дни мъжете, които приемали ежедневно ибупрофен, проявили увеличение на лутеинизиращите хормони, които спомагат за регулирането на производството на тестостерон. Това показва, че лекарството е нарушило здравословната тестикуларна функция, принуждавайки организма да компенсира чрез повишаване нивата на тестостерон.

Въпреки че ефектът не е постоянен, изследователите предупреждават, че продължителната употреба на ибупрофен от мъже може да доведе до по-сериозни състояния, включително ниско производство на тестостерон, което може да доведе до увреждане на тяхната способност да създават поколение..

Учените изразяват тревога, че мъжете с компенсиран хипогонадизъм могат евентуално да прогресират до явен първичен хипогонадизъм. Той се характеризира с нисък тестостерон и симптоми като намалено либидо, намалена мускулна маса и сила и потиснато настроение и умора.

Все пак изследователите казват, че най-тревожните резултати са малко вероятни за повечето мъже. Извадката при това иследване е малка и определено са необходими повече пручвания.

"Трябва да се изследва дали продължителната употреба на ибупрофен може значително да наруши тестикуларната функция по отношение на тестостероновите нива или фертилитета", обяснява ендокринологът Ali Abbara от Imperial College London , който не е участвал в проучването.

Хората, които приемат лекарства без да се замислят, трябва да приемат резултатите като предупреждение. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини