Връчват националната литературна награда "П.Пенев" по нов статут

Националната литературна награда „Пеньо Пенев” тази година ще бъде връчена по нов статут. Поетичните празници се провеждат винаги около рождения ден на поета, свързал името си с Димитровград - 7 май. Досега комисия, назначена със заповед на кмета определяше носителя на наградата. В нея влизаха местни поети и литератури, както и такива от страната. Сега регламентът предвижда в състава й да има и представител на общинската администрация.

Предвижда се нова да бъде и процедурата за номиниране. До момента предложенията за удостояване с поетичния приз правеха включените в комисията. По новия регламент в срок до 20 февруари своите номинации в писмен вид и до две машинописни страници могат да изпратят до Община Димитровград обществени организации и творчески формирования, НПО и сдружения в областта на културата, културни институции, кметът и председателят на общинския съвет, както и инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 30 души със съответната подписка.

Заседанието на комисията трябва да се проведе до 5 март, а до 10 март протоколът с решението й- представен на кмета, който внася предложението в общинския съвет. Местният парламент приема решението за удостояване на лауреатите.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда еднократно на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия веднъж на две години, в рамките на Дните на поезията „Пеньо Пенев“. На всеки 4 години се присъжда и  Международната литературна награда „Пеньо Пенев” на чуждестранни автори също за високи творчески постижения и принос в развитието на световната поезия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини