Запасните офицери с призив срещу фили и фоби, призовават за патриотизъм

От името на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса към кърджалийци се обърна неговия секретар в Кърджали Златко Колачев.Публикуваме призива-позиция дословно.

На 03март празнувахме 140 годишнина от освобождението на България.

Имаше реална опасност честването да бъде помрачено. Политически елементи, подстрекавани от вън, работеха за омаловажаване на великата дата. Искаха тя да мине незабележимо, възторга да е потулен, признателността  –  заличена, Русия – загърбена. Стремят се да внушат на руснаците, че не сме им искали свободата, че напразно се пролива кръв за България, че сме неблагодарен и недостоен народ. Надяват се между българи и руснаци да се породи обида, неприязън и омраза, да ни изправят едни срещу други. Това противоречи на нашите интереси и чувства.  Ние трябва да покажем, че тачим освободителите си и няма да се превърнем в техни врагове. Показваме, че сме горд и признателен народ, който не забравя историята си.

          В продължение на 140 години, на тази война са посветени задълбочени изследвания, научно – популярни издания, в които битуват множество погрешни схващания, клишета и илюзии, основаващи се на положителни или отрицателни оценки и емоции. Войната е определена като освободителна и този факт не може да бъде нито оспорван нито отричан. Независимо от решаващия принос на Русия, не може да се твърди, че нашето освобождение е придобито даром, защото то е плод и на българското национално освободително движение, на десетките хиляди жертви на българския народ до началото войната и на неоспоримия принос на повече от 12000 опълченци и десетките хиляди съгледвачи, разузнавачи и помощници по снабдяването с хранителни продукти и материали, по медицинското осигуряване и прекарване на пътища за руската армия.  

          Нека отхвърлим всякакво „фобство“ и „ филство“ и възвисим родолюбието като национална кауза на всички българи и в изпълнение на заветите на Васил Левски за равнопоставеност и равноправно участие на България в структурите на Европейския съюз, близки взаимоотношения с Русия и Балканските страни, както и Турция като близък наш съсед.

          Нека в имено на нашето отечество да постигнем помирение , единение и национално съгласие за да се обединим при изпълнението на нашите приоритети.

                              ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

Майор О.З. Златко КОЛАЧЕВ  - Секретар на общинския и областния съвети на СОСЗР гр.Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини