Почетоха с паметна вечер почетен гражданин на Димитровград

    Паметна вечер под надслов "Ехо от любов", постевена на поета Кръстьо Кръстев събра в Дом-музей "П.Пенев" негови приятели и близки снощи. Почетният гражданин на Димитровград си отиде от този свят през януари миналата година. Той е първият носител на специалната награда „Пеньо Пенев“, на Орден “Кирил и Методий” ІІІ степен и на първия “Златен пегас” в Димитровград.

    Стихове на Кръстьо Кръстев в изпълнение на актьора Иван Нечев прозвучаха в Дом-музея. За житейския и творчески път говори Весела Недкова. Имаше и презентация, подготвена от уредника на музея Живка Шишкова. В нея писатели, поети и общественици си спомниха да бате Кръстьо, както наричаха поета. За музикалното оформление се погрижи Димитър Русев.

    Кръсьо Кръстев е роден на 18 октомври 1935 г. в с. Длъгнево, Димитровградска община. Завършил е ТИХ “Асен Златаров” – Димитровград. Работил е в Химическия комбинат, като редактор в местни вестници, в литературния алманах “Юг”-Хасково, като секретар на КДК- Димитровград. Член на Съюза на българските писатели.

    Печата свои стихове в централния и местен печат. Издал е книгите със стихове: “Викай ме по име” /1976/, “Среднощен сняг” /1989/, “Есенна любов” /1994/, “Отвъден знак” /1997/, “Щурци глухонеми” /1999/, “Глухарчета” /2003/, “Душа безпризорна” /2003/, “Светулков сняг” /2005/, “Късна голгота” /2010/, “Ехо от любов” /2013/. През 2005 г. излиза “Кръстьо Кръстев на 70 години. Биобиблиография".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини