Най-малката печатна Библия в света е във Варна

Най-малката печатна Библия в света е един от десетките експонати в откриващата се за първи път в България, във фоайето на втория етаж на Фестивалния и конгресен център във Варна, изложба "Библията - вчера, днес и в бъдещето".

Официалното откриване е тази вечер от 19 часа, но експозицията вече може да бъде разгледана от варненци и гости на града.

"Най-малката печатна Библия е създадена, за да може да се чете на такива места, където това е забранено", коментира Лъчезар Манчев, сътрудник по организацията на изложбата. Всъщност миниатюрната книга съдържа единствено молитвата "Отче наш", преведена на 7 езика.

Всичките 66 книги от Библията обаче са вложени в друг, още по-малък продукт - микрофилм, който може да се прожектира на екран с големина 6 на 8 м.

"Едва ли има друга книга, която е преживяла толкова критика и преследвания", коментира германецът Стефан Пилц, собственик на изложбата и търговец на Библии. Г-н Пилц сподели, че не представлява никаква религиозна организация или религиозна група и от 37 г. изучава Светото писание. "Целта ми е повече хора да се запознаят с Книгата на книгите и ако мога, да им предам своето въодушевление", каза Пилц.

Изложбата съществува от 8 г. и вече е гостувала в почти всички немскоезични страни, където е посещавана и от много ученици - с чисто образователна цел. На 10 щанда посетителите могат да научат не малко за историята и създаването на тази книга - от древните ръкописи до книгопечатането и дигиталните технологии.

Показани са Библии на над 25 езика. Сред тях може да се види и оригинално издание на български език от 1874 г., отпечатано в Цариград.

"Библията - вчера, днес и в бъдещето" ще остане във Варна до 27 април, като са предвидени и различни семинари с начален час 19 - на 18 април, 19 април, 23-ти, 24-ти и 27-и.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини