Съюз около IBM предизвиква Intel

Група от компании, обединени около IBM, отправи сериозно предизвикателство към доминиращата роля на Intel на пазара за чипове.

Алиансът, в който влизат IBM, STMicroelectronics, Samsung, Infineon и други играчи, ще конкурира Intel с 28-нанометрова технология за производство на чипове, пише technews.bg

Наскоро Intel обяви курс към 32 нанометра и показа първия в света прототип на такъв процесор. Срещу гиганта обаче се изправя сериозен съперник - алиансът обяви програма за миграция, насочена към производители на устройства, които имат планове за внедряване на 32-нм чипове.

Серийното производство на първите 28-нм чипове, дело на групата около IBM, се очаква да започне през втората половина на следващата година. Това, според пазарните експерти, означава, че готови продукти с новите чипове могат да се очакват не по-рано от 2011 година.

28-нанометровата технология ще осигури с 40% по-висока производителност и ще снижи консумацията на енергия с 20%, в сравение с 45-нм чипове, твърди прес съобщение от IBM.

Алиансът вече има опит в разработката и производството на 32-нм чипове. Това е голям голям коз пред досегашните клиенти на групата, които ще бъдат убеждавани да минат към новата 28-нм технология.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини