Пет шокиращи ритуала по света

В някои кътчета по света има ритуали, които са изключително странни и дори шокиращи. Те са свързани със сватби, с погребения и с търсене на духовно просветление. Вижте ги:

1. Ходене по жарава


Традицията на ходене по горяща жарава, известна по нашите ширини като нестинарство, е древен обичай в България и Гърция. Подобен ритуал обаче съществува и в Малайзия. Церемонията там е посветена на деветте основни божества-императори и включва пречистване чрез ходене по горещи въглени. Местните смятат, че духът на огъня плаши злите сили и има свойството да лекува редица заболявания.

2. Танц с мъртвите

Фамадихана е ритуална церемония за почитане на мъртъвците, която жителите на остров Мадагаскар извършват от векове. По време на ужасяващия ритуал покойниците се изваждат от гробовете, сменя се платното, с което са увити, хващат им ръцете и танцуват с тях. Накрая ги връщат обратно в гробовете. Според местните поверия човек преминава в отвъдния свят само когато тялото му се разложи напълно, а дотогава той трябва периодично да бъде „раздрусван“.

3. Смъртен ритуал

В тропическата джунгла на Амазонка хората от племето яномамо имат традиция да кремират своите починали близки. Пепелта добавят към бананова каша, която изяждат. Според тях смъртта е неестествен процес и затова изпълняват този ритуал, с който вярват, че душите на техните близки продължат да живеят с тях.

4. Небесно погребение

 


Тибетските монаси вярват в кръговрата на прераждането на човешката душа и затова те не виждат смисъл в традиционното погребение на тялото на починалия. Душата, според тях, не е свързана с физическата си обвивка. След смъртта на човек специален служител реже тялото му на малки парчета, с които храни лешоядите в планината.

5. Канибализъм

Сред най-шокиращите ритуали по света е този на индийската секта агхори. Те вярват, че плътта и тялото са преходни и нямат тежест в този свят. Затова те обитават гробища и места за кремации. Необичайните им ритуали са свързани с ядене на човешка плът, мърша, пиене от човешки черепи, медитация сред труповете и рисуване по телата с пепел от изгорени трупове – всичко това в търсене на духовно просветление.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини