15 °C

Любопитно: паркът "пеперуда" в Димитровград

Изображение 1 от 3

  Въображението на децата е безгранично, те могат в локвата да видят езеро с рибки, в падащо листо виждат хеликоптер, а в облаците всички форми на героите от книжки и филмчета.

  Това необятно детско въображение на 6-годишна първокласничка оприличи най-големият димитровградски парк с неговите алеи и очертания като пеперуда. Сравнението с красивото насекомо бе провокирано от снимката на парк Марица от сателитите на google maps.

  Нямаше как да пропуснем да ви покажем изражението на детската фантазия, видяно в очертанията на парк "Марица". Образът на пеперуда се появява, като се прекарат линии по повечето алеи на парка, а нейните хоботчета са блоковете на ул. Цар Симеон. Очертанията на пеперуда се виждат благодарение на това, че сателитната снимка е направена през есенно-зимния сезон, преди дърветата да се разлистят достатъчно, за да заличат очертанията на по-малките алеи в парка.

  Очаква се започването на ремонт на парк „Марица“, който предвижда полагане на 50 000 кв. асфалтобетон по съществуващи главни алеи, вибропресовани павета на входното пространство на площ 1 800 кв. м.; изграждане на детски площадки, ротонда, фитнес, скейборд площадка, приключенски кът, нови пейки с облегалки и изцяло обновяване на осветлението в парка, с изграждане на парково ЛЕД осветление на цялата алейна мрежа.

  Парк Марица е разположен на десния бряг на река Марица, върху разкошна речна тераса. Засадени са много дървета и храсти. Това е най-големият от трите парка на територията на Димитровград. В самото начало е разполагал с басейн, ресторант, дори изкуствена река, по която е било възможно плаването с малки лодки. Паркът разполага с широки, дълги и много на брой алеи. Обхваща площ от 1 400 дка. Създаването му започва през 1952 год. с цел обособяване на място за култура и отдих на населението. Веднага след входа на парка, в централната му част се разкрива  голям площад, от който започва трилъчие от алеи – централни, източен и западен лъч. Централният лъч е изграден от четири алеи. Тук алейните насаждения са от чинар и липа. На север те се вливат в голям кръгъл площад. След него започва една алея, която извежда до брега на р.Марица. Алеята е озеленена двустранно с пирамидална топола. В парка са засадени различни дървесни видове, като от широколистните преобладават липа, конски кестен, чинар, топчеста акация, бреза, топола и др. Иглолистните видове са представени от обикновен и сребрист смърч, кедри, кипариси, юниперуси, някои екзотични видове бор и ела. Засадени са също и редица декоративни дървесни и храстови видове. В центъра на парка са запазени три вековни дъба, които с внушителните си размери създават място за прохлада и релаксация през летните горещини. През 2013г. същите са обявени за „защитени вековни и забележителни дървета” със заповед на Министерството на околната среда и водите.

  В североизточната част на западния лъч се намира алея „Юбилейна” в която през 1972 год. на 2 септември при честване на 25-годишнината от основаването на Димитровград са засадени 25 броя смърчови дървета от гости на града и представители на побратимени на Димитровград градове. В края на централната алея водеща до р. Марица в северозападната част на парка през 2010 год. с Решение на Общински съвет Димитровград е обособено място наречено „Алея на новия живот”, в което като традиция всяка година родители и близки на новородени деца засаждат доброволно декоративни дръвчета, безвъзмездно дарени им от Общината. В източната част на парка е изграден единственият за момента на Балканския полуостров Международен киноложки център, в който се провеждат изложби на домашни любимци.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ай
   Айде пак
   8 -3
   00:28, 30 сеп 2020
   Ще има лапане... туй ще мине сумата за ремонта на центъра.Колко хора посещават парка и как ще се опазят съоръженията и осветлението от вандалите?Улиците по кварталите са отврат,а по тях всеки ден се движат хора и коли.Сигурно по-малко може да се открадне от техния ремонт.
  • 2
   Мо
   Мохомби
   4 -2
   13:41, 30 сеп 2020
   Лапа, лапа!
  • 3
   "Наблюдател"
   3 0
   19:58, 2 окт 2020
   Помня езерото, бяха почнали да го правят, но се провалиха нещата. Имаше в това езеро, щуки, калиници и други риби. То е голям потенциал, ама пари трябват. В Пловдив направиха гребния канал и има международни състезания. Тук също може да се захранва от Марица и да се практикуват водни спортове, спортен риболов. Паркът е страхотна зона и е добре, че ще има облагородяване.

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  26 окт 2020
  Последни новини